Избор на холна маса – няколко полезни съвета

Що се отнася до интериорен дизайн, съществуват много и най-различни начини за позициониране и избор на холната маса в дома. За да ви помогнем в избора на холна маса, ще Ви посочим няколко практични съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате коя масичка би била най-подходяща за Вашата всекидневна.

Височината е важна

Избор на холна маса - няколко полезни съвета 1

При избора на холна маса, една от най-важните отправни точки, е размера на помещението и височината на мебелите спрямо тяхното разположение. Най-често масата се позиционира около дивана, затова е добре да измерите разстоянието от пода до горната част на седалката. По правило холната маса трябва да е 5-10 см по-ниска от седалката на дивана. Разбира се, възможни са и изключения, например когато масата се използва и като трапезна за хранене. Тогава следва тя да е по-висока. Ниските маси са подходящи за по-малки помещения, тъй като не заемат голяма част от пространството и създават оптически чувство за повече пространство.

Форма и размер

Избор на холна маса - няколко полезни съвета 2

Тук отново отправната ни точка е дивана и другите мебели, обкръжаващи масичката. В най-общ случай разглеждаме 3 типа форми и размери спрямо вида мебел:
При стандартен прав диван – в този случай единственото ограничение пред нас е дължината на дивана. В зависимост от нея съобразяваме и дължината на холната маса, като тя трябва да е между ½ и 2/3 от дължината на дивана. Тук имате много възможности за избор на форма на масата – кръгла, овална, квадратна, правоъгълна или асиметрична, дори и все по-популярните комплекти масички, които влизат една в друга.
При диван с лежанка – тук правилото е същото като при стандартния прав диван, но с условието, че съобразяваме дължината не на целия диван, а на хоризонтално разположените седящи места, изключвайки лежанката.
При ъглов диван – тук съобразяваме дължината на седящите места само от едната страна на дивана. Препоръчваме холната маса да бъде с кръгла или квадратна форма, за да следва симетрията на меката мебел.

Разположение на масата

Избор на холна маса - няколко полезни съвета 3

За оптимизиране на пространството в помещението, е най-добре да измерим пространството между масата и дивана, както и това между масата и друга мебел, намираща се в непосредствена близост (най-често това е телевизионния шкаф). Разстоянието между масата и дивана трябва да е между 30 и 45 см, за да минавате спокойно. От другата страна препоръчваме да оставите възможно най-много място, за да не нарушавате свободното преминаване през стаята. Това зависи от размера на помещението, но все пак е добре минималното разстояние между холната маса и телевизионния шкаф да е поне 60-90см.

Материали за холна маса

Избор на холна маса - няколко полезни съвета 4

Те могат да бъдат стъкло, дърво или метал, в зависимост от интериорното решение на дома. Ако жилището Ви е с по-малка квадратура, то съветваме да използвате стъклена масичка, тъй като тя не заема визуално от обема на помещението. Разбира се поддръжката й е малко по-изискваща от дървената маса например, но с подходящите детайли, може да изглежда като едно декоративно бижу!
Дървените масички от друга страна създават усещане за уют и топлина в дома, като подчертават неговия класически стил. А ако изберете метална маса, имате възможност да експериментирате със стила – можете да заложите на маса-куфар, ръчна количка, имитация на бетон и много други.

Домът е там, където можем да творим! Свържете се с екипа на Имоти Доверие за полезни съвети за Вашето жилище. Ние сме винаги насреща за Вас!

Вижте също>> Как да оптимизираме пространството в малък хол

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *