Предимства и недостатъци на големите прозорци в дома

Предимства и недостатъци на големите прозорци в дома 1

Прозорците са важни при избора на дизайн в дома. Освен, че имат чисто практическо значение, те внасят уют и топлина в дома. Дори да живеете в малък апартамент, е добре да помислите за количеството светлина. Прозорците позволяват именно това. Ето защо днес ще Ви разкажем за големите прозорци и техните предимства и недостатъци.

Пространството

Предимства и недостатъци на големите прозорци в дома 2

Пространството в жилището зависи от размера и декорацията на прозореца. Интериорът на апартамента с прозорци, чийто размер е много по-голям от стандартните “домашни очи”, създава абсолютна илюзия за артикулация с околната среда. Ако живеете извън града или къщата ви е в хубав спокоен двор, това решение ще бъде от значение за вас.
Още повече, че големите прозорци пропускат повече светлина и мебелите се описват с пълните им форми – това е важна част от избора на интериорно решение.

За френските прозорци

Предимства и недостатъци на големите прозорци в дома 3

Това са такъв тип прозорци, чиято структура е панорамна – от пода до тавана. Те могат да служат като “врата” към балкона (при някои по-големи къщи) или като прозорец с режим на отваряне и затваряне (напр. при апартамени от “градски” тип).

Предимства

Основното предимство на френските прозорци е т.нар. “ревитализация” на интериора. Пропускайки повече светлина в дома, предметите и мебелите заживяват нов живот- техните цветове са по-наситени, а формите им – по-добре подчертани. Освен всичко останало, слънчевата светлина не служи само за осветяване, но и за загряване – това е добър вариант през есенните и зимни месеци. Ако пък сте любител на хубавите гледки, то несъмнено можете да им се насладите с такъв тип панорамен прозорец (ако разбира се природата го позволява). И не на последно място, френските прозорци подсилват усещането за по-голямо пространство (подобно на огледалата) – в по-малките апартаменти тази “зрителна измама” може да се окаже ключова за спокойното и уютно преживяване на живущите.

Недостатъци

Един основен недостатък е, че такава голяма конструкция трудно се инсталира в стая, която е вече построена. Тя трябва да бъде планирана в самото начало на строителството. Ако това не е предвидено, тогава ще бъде много трудно да се промени интериора. Освен това големите прозорци имат висока топлопроводимост, така че в студа, топлият въздух бързо ще напусне стаята. Този проблем обаче се решава чрез инсталиране на енергоспестяващи прозоречни блокове и също така, ако такива прозорци са инсталирани в южната и югозападната част на стаята, където слънчевите лъчи ще осигурят максимална топлина в стаята. Топлината може да се “съхранява” и чрез специални радиатори. Освен това големите прозорци са по-трудни за поддръжка – миенето им ще отнема значително повече време.

Материали за изработка

Предимства и недостатъци на големите прозорци в дома 4

Както всички други прозорци, така и френските могат да бъдат изработени от алуминий, пластмаса или дърво. Дървените рамки са най-скъпи и изискват повече грижа и поддръжка. Те са в класически стил и правят дома значително по-изтънчен, но един голям недостатък за тях е фактът, че пропускат много въздух, дори и да са затворени. Все пак дървото е “дишащ” материал. Алуминиевите прозорци като цена са еквивалент на дървените, но поддръжката им е много по-лесна, а експоатационния живот- по-дълъг. Относно пластмасовите материали, те са много по-евтини и по-лесни за поддръжка, но са по-ниско качество. Преди да решите да въведете това интериорно решение в дома си, е необходимо да се консултирате със специалист, тъй като всеки един дом има индивидуални изисквания за прозорци.

Независимо от Вашите интериорни предпочитания, екипът на Имоти Доверие остава винаги на разположение за Вас при избора за жилище. Свържете се с нас!

Вижте още>> Пуснете слънчевата светлина в дома!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *