Алергичен у дома, как да почистваме според нуждите?

Човечеството познава множество алергии и за съжаление е възможно те да ни преследват и в уюта на собствения ни дом. Затова е важно да се почиства редовно и правилно, за да не засилваме непоносимостта си към някои от дразнителите. Днес ви представяме няколко важни действия, с които да създадем свободно от причинители на алергии пространство у дома.

Редовно почистване

Макар и очевидно, честото почистване вкъщи е основното действие, което трябва да се предприеме. Много хора чистят редовно, но не и достатъчно. Поне веднъж седмично трябва да бъде почистван прах и пускана прахосмукачка, защото прахът е основният дразнител. Полепва навсякъде, затова трябва внимателно да бъдат измивани всички повърхности, уреди, рафтове и декорации, по които е възможно да се натрупа прах. Също така пускането на прахосмукачка е съществено, особено, когато имаме килим. По него също полепват множество дребни частички, които ние не виждаме, но причиняват проява на алергиите.

Смяна на чаршафите

Подмяната на спалния ни комплект също трябва да е честа практика. Огромна част от хората не го смятат да съществено и правят тази смяна рядко, когато е вече с съвсем наложително, а това може да е безкрайно вредно. По чаршафите и завивките ни също полепва прах, който ние няма как да видим, но той е там и ни „атакува“, когато сме най-уязвими и не предполагаме. Също така мръсните калъфи и завивки могат да причинят или влошат кожните ни проблеми. Затова сменяйте спалния си комплект често, за да ограничите дразнителите. Съществуват противоалергични възглавници, които също биха се оказали полезна придобивка.

Почистване на банята

Мухълът и плесенът са едни от основните причинители на алергии, които живеят спокойно у дома ни и веднъж появят ли се е почти невъзможно премахването им. Затова нещото, което можете да направите е да се постараете да предотвратите появата им или поне да я забавите. Редовното почистване на банята е едно от действията, които биха помогнали. Като почистването с препарати отново трябва да е съобразено с алергията, която имате – не залагайте на препарати, които засилват непоносимостта ви. Подсушаването на банята след къпане също е съществена стъпка, която много хора пропускат. Проветряването и вентилаторът не винаги успяват да свършат цялата работа, затова подсушаването с парцал или моп може да ви спестят появата на дразнителите.

Още по темата с почистването на прах може да прочетете тук. Екипът на Имоти доверие е насреща при нужда от идеи и насоки!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *