Как да организираме детската стая?

Независимо от пола на детето ни, когато стане на определена възраст – ходи на училище, превърне се в сравнително самостоятелен човек, е нужно, при възможност, да се предоставят някои универсални неща, които да изградят най-удобното за него лично пространство.

Децата, както възрастните, имат нужда от пространство, в което могат да са креативни и продуктивни, да чувстват лично свое, за да се научат как да го поддържат чисто и подредено и да изградят навиците си. Съответно, досущ като при възрастните, при децата също трябва съществува условно разделение на стаята спрямо дейностите, като в центъра стои удобството на децата. Представяме ви няколко съвета как това може да бъде постигнато.

Отделно място за игра и учене

Това разделение е едно от най-важните, за да може детето само да изгради в съзнанието си отношение към всяка една от дейностите. Това може да се постигне, когато детето има бюро, на което да учи, пише домашни и твори, както и място за съхранение на учебници и пособия за училище отделени от играчките. Така то само ще разграничава двете неща и ще успее да се научи, че седне ли на бюрото и има задачи, то с това следва да се занимава и ще го прави по-съсредоточено.

Място за творения

Почти всички деца, особено като по-малки, често се случва да рисуват по тапетите, стените, мебелите, и колкото и неприятно да е за родителите, този им порив не бива да бъде спиран. Просто трябва да бъде пренесен от тапетите ни към друго платно, пригодено за изразяване на креативността им. Един вариант е да им се осигури голям кадастрон, върху който да рисуват наволя без да бъдат спирани, но в същия момент да не е по стените. Друг вариант е бяла дъска с маркери, която по-късно би им послужила отново за записване и организиране.

Килим

Дали бебе, малък или голям ученик, децата имат нужда от настилка в стаята си. Независимо от възрастта, но особено когато са по-малки, те имат тенденцията да играят на земята, да сядат, лазят, лежат на пода. За спокойствие на родителите и удобство на децата, килимът е добър избор. Ще омекотява, като по този начин децата няма да са на „голия“ паркет, или каквато и да е настилката, и ще им бъде по-удобно, а също така и ще предоставя топлина, за да може децата да играят спокойно без да настиват от студения под.

Лампи и добро осветление

Често се случва децата да имат страх от тъмното и да се нуждаят от своя нощна лампа освен основната в стаята. Но това не винаги е достатъчно, спрямо наличието или липсата на естествена светлина в помещението. Поставим ли отново на първо място удобството на и грижата за децата, осъзнаваме колко е важно, дори когато играят, това да е на добра светлина. По този начин се грижим за зрението им и им предоставяме нужно удобство.

Следователно може да се наложи да им се закупят още няколко настолни или друг вид лампи – на бюрото им, на основното им място за игра и такива за декорация, които обаче отново да внасят нужната светлина в помещението.

За още идеи и насоки можете да се свържете с екипа на Имоти Доверие. Очакваме Ви!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *