3 нарушени правила за интериора или защо не винаги трябва да следваме правилата

Известният швейцарско-френски архитект Льо Корбюзие е казал, че “домът е машина за живеене”. С други думи, човек трябва да адаптира пространството според нуждите и начинът на живот на себе си и семейството си, така че резултатът да е възможно най-удовлетовряващ. Дори понякога това да означава отклоняване от установени правила в дизайна, ТВ предавания за интериорен дизайн или пък мнението на съседите.

Ето кои са трите “правила”, които не са задължително абсолютни и можете да нарушите, стига това да допринася за атмосферата в дома Ви.

1. Всеки дом се нуждае от трапезария

Една от най-често срещаните грешки е страхът да не променим първоначално зададеното предназначение на конкретна стая в дома. Разбира се, кухнята си е кухня, но други видове пространства като трапезария или дневна, са по-гъвкави видове помещения и подлежат на голяма доза креативност, що се отнася до промяна на предназначението им.

Ако се замислите, повечето хора не биха използвали специално отделно помещение за хранене. Хубаво е да го имате в случай, че посрещате гости, но ако това не се случва много често, по-скоро е безмислено. От друга страна, може в някоя от спалните да не Ви достига пространство и в стаята, предназначена за трапезария, да преместите някои от мебелите, като така да си осигурите допълнително помещение за почивка, работа или стая за игри на децата, например.

2. Тъмните цветове карат една стая да изглежда по-малка, отколкото е

Със сигурност сте го чували в предавания за интериорен дизайн. Отговорът е: “Не е задължително. Дори и да е така, това не е непременно лошо”. Често се случва така, че много тъмните цветове на тавана или на стените създават усещането у намиращия се в нея, че помещението се е разширило.

Фактът, над който няма спор е, че тъмните стаи създават по-голямо усещане за уют и романтика. А и все пак това, което окото възприема като по-малко пространство, не значи, че пространството действително е станало по-малко – можете да поберете вещите и мебелите си по същия начин, както сте го правили преди да промените цветовете.

3. Твърде многото мебели в една стая ще я накарат да изглежда тясна

До някаква степен обемът на мебелите има значение, но от друга страна всичко опира до това как ще ги разположите. Може за по-голяма група от гости да е по-тясно, но пък най-важното е да има достатъчно пространство за разминаване и спокойно излизане към коридора или другите стаи. Ако поставите каквито мебели са по вкуса и нуждите Ви, макар и малко по-тясна, дневната Ви ще е уютна, ще отговаря индивидуално на Вашия начин на живот и предпочитанията Ви.

Уютът в дома Ви зависи изцяло от Вас и не е необходимо винаги да следвате установените правила и шаблони, за да постигнете идеалната за Вас и семейството Ви атмосфера.

А ние, от Имоти Доверие, можем да Ви помогнем да намерите мечтания дом, който да превърнете в уютен и щастлив кът по Вашите собствени правила. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *