Градско градинарство – как да съхраняваме подправки правилно у дома?

За любителите на градското градинарство днес подготвихме няколко полезни съвета как да съхраните свежи за по-дълго време подправките – магданоз, босилек, мащерка и други.

Каква е разликата между подправки с нежни листа и такива с плътни?

  • Подправките с нежни листа са с по-меки стъбла – босилек, магданоз, копър.
  • Подправките с плътни листа са розмарина, мащерката и ригана например. При отглеждането им е нужно по-малко количество вода

Къде да ги съхранявате според вида им?

  • Подправките с нежни листа трябва да сложите като цветя във вода на стайна температура. Сменяйте водата през няколко дена и отстранявайте увехналите стъбла. Не е хубаво да ги слагате в хладилника, ако целта Ви е да останат свежи възможно най-дълго време.
  • Подправките с плътни листа се изсушават – можете да ги сложите в кърпа и да оставите в хладилника. Не съхранявайте във вода, освен ако не искате да подгизнат. Проверявайте ги веднъж на няколко дни – ще останат свежи по-дълго ако от време на време сменяте кърпата и премахвате изсушените стъбла.

Как да съхраняваме свежи подправки във фризера?

Можете да съхранявате свежите подправки във фризера, но е важно да го направите правилно, за да не хванат скреж, което да им отнеме вкуса. Ето какво да направите, за да не се получава така:

  • първо ги изсушете старателно без да остане дори капка вода
  • сложете подправките във форма за лед и напълнете с готварско олио
  • използвайте замразените кубчета за готвене

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща да Ви помогнем в избора на нов дом. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *