Почистване на кухнята с домашно приготвени препарати

Дали става въпрос за ежедневно, ежеседмично или сезонно почистване, то всички знаем колко трудна може да се окаже задача да изберем правилните препарати за почистване на кухнята. Всички искаме да закупим такъв, който е универсален и лесен за използване, но се случва тъкмо обратното – отиваме в магазина и се чувстваме затрупани от множеството различни препарати. В опити да намерим този, който ни върши най-добра работа, то хвърляме ненужно количество пари и усилия. За да избегнете това, ние сме насреща с предложение за препарати за кухнята, които да приготвите в домашни условия – лесно, бързо, евтино, но и същевременно екологично съобразно!

Почистване на кухнята с домашно приготвени препарати 1
Източник: unsplash.com

Универсален почистващ спрей за кухненски повърхности

Кухнята винаги е пространството от дома, за което отделяме най-много внимание и усилия при почистване и това, което се зацапва най-бързо. На всички ни се иска да съществува един универсален препарат, който можем да използваме както за зацапване с мазнина, така и такова от храна и други. Е, този препарат съществува и всъщност рецептата му върши чудесна работа за всички кухненски повърхности – мивка, плотове, шкафове и т.н. Ще са Ви необходими:

  • 1 и 1/4 чаша вода
  • 1/4 чаша водка
  • 1/4 чаша домашен ябълков оцет
  • няколко капки етерично масло

Препоръчваме Ви етерично масло от лимон, тъй като то неутрализира най-успешно всякакви неприятни миризми, както и също притъпява тази на оцета.

Почистване на кухнята с домашно приготвени препарати 2
Източник: unsplash.com

Чисти съдове

Вероятно се чудите как бихме заместили таблетките или измиващия препарат за съдове с нещо домашно приготвено? Е, това е напълно възможно. Ако миете съдове на ръка, то Ви препоръчваме да използвате марсилски сапун и гъба луфа. Марсилският сапун е чудесна алтернатива на всякакви измиващи препарати за съдове, тъй като е направен от естествени съставки, които лесно и бързо премахват замърсяванията, и оставят съдовете чисти и приятно ухаещи. Освен това този сапун щади Вашата кожа и здраве, а също и околната среда, тъй като не съдържа вредни съставки, които обикновено се използват при конвенционалните препарати. Гъбата луфа е природосъобразна, направена от 100% естествени съставки, което я прави силно предпочитан заместител на пластмасовите гъби. Имайте предвид, че както сапунът, така и гъбата могат да бъдат използвани не само при измиването на съдове. Гъбата луфа може да замести всяка гъба, а марсилският сапун може да се използва и като перилен препарат. Практичност и простота в една чудесна комбинация – какво повече да искаме?

Ако използвате съдомиялна машина, то имаме и предложение за алтернатива на таблетките. Ето и рецептата:

  • 4 части натриев карбонат
  • 1 част лимонена киселина
  • 1 част сол

Съставките се смесват и разбъркват в бурканче, докато се получи еднородна смес. И voilà – това е всичко, което Ви е необходимо! Използвайте около две чаени лъжички, като ги сложите на мястото на таблетката. И един съвет от нас – добавете няколко капки ябълков оцет в отделението за течност за допълнителен блясък.

Почистване на кухнята с домашно приготвени препарати 3
Източник: pexels.com

Освежаване на хладилника

Вероятно поне веднъж Ви се е случвало в хладилника Ви да се появи неприятна миризма, която дълго време не можете премахнете. Затова и ние сме насреща с лесен начин, по който да я неутрализирате. Необходими са Ви само две съставки – сода бикарбонат и етерично масло. В бурканче смесете няколко лъжички сода бикарбонат и към тях добавете 10-12 капки етерично масло и разбъркайте. Содата поема неприятните миризми, а етеричното масло придава ненатрапчив свеж аромат. Най-подходящи за целта намираме ароматите на лимон и портокал.

Почистване на кухнята с домашно приготвени препарати 4
Източник: pexels.com

Можете да прочетете още:

Петте най-важни хигиенни навици у дома

Как ежедневно да поддържаме хигиената у дома?

Ние от Имоти Доверие с радост ще Ви съдействаме при нужда от консултация или съвет! Екипът ни винаги е насреща. Очакваме Ви!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *