Домашно кино – луксозно преживяване у дома

През последните няколко години много от заможните купувачи на домове добавят още една точка в списъка с изисквания към новия дом – домашно кино. То се явява като част от изживяването на луксозния дом, като бива все по-предпочитано на пазара. Имайки предвид забързаното ни ежедневие, то всеки от нас желае след работа да си почине, а защо да не го направи гледайки филм в свое собствено домашно кино? Съществуват всякакви различни видове кина – от малки с един удобен диван и екран до ултра луксозно обзаведено кино с картина и звук, които са по-добри и от тези в обикновените кинозали. Убедихме ли Ви да превърнете част от дома Ви в домашен киносалон? Ето и как.

Отделна кинозала или мултифункционално пространство?

Това решение зависи от пространството, с което разполагате. Ако имате свободна стая, за която нямате специфично предназначение, то тя може да бъде използвана за тази цел. Ако пък се колебаете коя стая да използвате за тази цел, то обмислете дали ще я ползвате само Вие със семейството Ви или ще желаете да каните приятели, с които да си направите кино вечер. Ако пък не разполагате със свободна стая, то най-вероятно част от холното пространство може да бъде предназначено за домашно кино. Имайте предвид, че която и опция да изберете, то трябва да вземете предвид фактори като размер на екрана, ъгли на видимост, разположение на високоговорителя, акустика и други. След като си отговорите на тези въпроси и можете да използвате дадено пространство за домашно кино, то е време да започваме.

Екран

Дори и да искате, то не можете да сложите екран толкова голям, колкото е самата стая. Необходимо е внимателно да предвидите колко места за сядане ще има, дали те ще са отделни или общи и да ги разпределите из стаята така, че да има добра видимост. Екранът трябва да е съобразен с местата за сядане. А как ще определите големината му? Започнете, като начертаете две линии от очакваната начална позиция на седалките до ръбовете на прогнозния размер на екрана – това е вашият ъгъл на гледане. , В идеалния случай той трябва да бъде не по-малък от 33-35 ° до максимум 40 ° (всеки по-голям ще Ви кара да се чувствате неудобно близо до екрана; всеки по-малък и ще се усеща повече като гледане на телевизия, отколкото като домашно кино). Можете да изберете между телевизор и прожектор, като най-добре се посъветвайте със специалист, който може да дойде на място и да Ви посъветва кой е най-подходящият за Вас вариант.

Звук и акустика

Необходимо е да помислите къде бихте разположили кинозалата във връзка с други помещения.  Ако не сте предвидили шумоизолация, то трябва да се уверите, че шума не би бил неприятен в другите стаи на Вашия дом. Що се отнася до акустиката, повърхностите трябва да поглъщат звука, а не да го отразяват или предават. Подът на стаята е подходящо да бъде изолиран с килим, но за стените и тавана трябва да помислите по-съсредоточено – може да сложите акустични плоскости, които да допринесат за по-добра шумоизолация и акустика на пространството.  Тапицираните стени стоят не само красиво, но и се справят много добре с абсорбирането на звука. Ако в помещението има прозорци, то е хубаво да ги покриете с дебели завеси – това спомага не само за по-добра картина, но и не позволява на звука да излиза от стаята.

Домашно кино – луксозно преживяване у дома 1
Източник: unsplash.com

Вземете предвид окабеляването

Ако добавяте тази стая във вече готово жилище, то трябва да помислите дали пространството е добре окабелено. В случай, че не е, то ще трябва да се погрижете за тази макар и сравнително малка подробност. Ако създавате киносалон в ново жилище, което реновирате, то отново вземете предвид този детайл.

Обзавеждане

Част от красотата на изграждането на собствена стая за домашно кино е, че имате пълен контрол над това как ще я обзаведете. Очевидно е, че просторните и меки кресла и дивани ще бъдат най-добрия Ви залог, тъй като ще искате да се чувствате удобно в тях докато гледате, но точната форма, стил и височина зависят изцяло от вас. Редове фотьойли ще създадат по-официален ефект, докато по-неформалните групи от дивани и фотьойли ще помогнат за създаването на по-многофункционално пространство за забавление. Изборът е Ваш – важното е да проявите креативност и да отделите време да изпипате външния вид, за да можете максимално да се насладите на преживяването.

Домашно кино – луксозно преживяване у дома 2
Източник: unsplash.com

Екипът на Имоти Доверие е винаги на разположение при търсене на ново жилище. Свържете се с нас!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *