Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане

Когато обзавеждаме дома ни е важно да сме запознати както с техниките за добър интериорен дизайн, така и с тенденциите, които е важно да избягваме. Вероятно и на Вас ви се е случвало да приключите с декорирането и да осъзнаете, че нещо не е съвсем както трябва. Не сте единствени – често се случва на всеки от нас. Затова и ние ще Ви представим редовните грешки, които допускаме при обзавеждането на дома ни. Не се притеснявайте – те са лесни за коригиране и избягване.

Прекалявате с тематичното обзавеждане

При избирането интериора на дома Ви, то е препоръчително да се информирате относно различните стилове на обзавеждане – така черпите вдъхновение и идеи, които да приложите във Вашия дом. Но понякога се случва така, че прекалено много се съсредоточаваме в тематиката на стила, който сме избрали, като вместо стаите да изглеждат модерни и стилни, то постигаме обратния ефект. Прекалено тематичните стаи понякога изглеждат едноизмерни и скучни. Затова Ви препоръчваме да не залагате цялостно на един интериорен стил, а да вземате тези елементи от него, които наистина Ви харесват и смятате, че ще добавят стил и вкус към пространството. А защо да не комбинирате елементи от различни стилове и така да създадете Ваш собствен? Проявете творчество и не се страхувайте да експериментирате – можете да останете изненадани от себе си.

Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане 1
Източник: pexels.com

Не обмисляте внимателно цветовата гама

Най-често допусканите грешки в интериорния дизайн са свързани с избора на цвят. Независимо дали става въпрос за цвета на стената, на мебелите или аксесоарите, то често се случва да се влюбите в цвета докато сте в магазина, а прилагайки го у дома, той просто не Ви допада, колкото и да се убеждавате в обратното. Затова е важно предварително да обмислите цветовата палитра на дома Ви – разгледайте за вдъхновение в интернет, разровете се из различни предварително подготвени цветови палитри или дори се консултирайте с интериорен дизайнер. Усилията в тази насока винаги ще се отплатят, а резултатът ще Ви задоволи напълно. А ако вече това нещастие Ви се е случило, то не бързайте да заменяте дивана – опитайте се да намерите аксесоар, който да му контрастира. Понякога един малък аксесоар в правилния цвят може да промени цялостно визията на пространството.

Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане 2
Източник: pexels.com

Нямате достатъчно светлина

Съсредоточавайки се прекалено много върху детайлите на декора, то често пропускаме да се замислим за осветлението. Това е голяма грешка, тъй като именно осветлението понякога може изцяло да преобрази стаята и да ѝ донесе жизнеността, която до момента е липсвала. Случва се да пренебрегнем до такава степен осветлението, че да използваме само един светлинен източник, който дори се оказва недостатъчен за размера на помещението. За да създадете приятна и уютна атмосфера, то можете да експериментирате с различни светлинни източници. Използвайте ЛЕД осветление за таван, подови лампи, сложете красиви лампиони и настолни лампи с интересен дизайн – възможностите са много. Препоръчително е да внесете осветление на три нива – таван, стени и под. Можете да съчетаете красив таванен абажур с настолни лампи и подово осветление. По този начин ще внесете много стил в пространството.

Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане 3
Източник: pexels.com

Поставяте мебелите до стените

Хората често попадат в стилистичния капан, притискайки всичките си мебели към стените. Този метод невинаги би Ви спестил място, нито пък би изглеждал толкова добре. Вместо да подреждате мебелите плътно към стените, така че да създадете едно голямо празно пространство,  то по-добре се опитайте да подредите така, че да се създадат няколко отделни кътчета. Може би един по-голям с дивани, където повече хора могат да се съберат и няколко по-интимни кътчета, които са за двама. Ако не можете да си представите как би изглеждало това, то просто извадете няколко листа хартия и скицирайте идеите си. Така ще можете да достигнете до подредбата, която най-много Ви харесва.

Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане 4
Източник: unsplash.com

Купувате комплект мебели

Избягвайте да купувате мебели, които идват в комплект, тъй като те изглеждат твърде еднообразни и скучни и не внасят никакъв интересен акцент в интериора. Съответстващите си мебелни комплекти премахват разнообразието, изглеждат твърде формално и показват липса на вкус. Вместо това експериментирайте с различни дизайни – комбинирайте старо и ново, различни форми и текстури. Всеки отделен мебел трябва да добавя нещо уникално в пространството. Не се придържайте към това, което познавате – опитайте нещо ново. Не говорим цялостно да се откажете от личния си стил, а просто намерете начин да го разнообразите и освежите.

Основни грешки, които да избегнем при обзавеждане 5
Източник: pexels.com

Сходни теми може да откриете тук:

5 грешки, които допускаме при избора на цветове за дома си

Да наемем ли интериорен дизайнер за новия дом?

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при нужда от съвет или консултация и с радост ще обсъдим Вашите идеи. Свържете се с нас още сега!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *