Съквартиранти – основни правила за успешно съжителство

Почти всеки има етап от живота си, през който или е живял, или му предстои да се премести със съквартирант. Преместването с нов съквартирант е едновременно вълнуващо, но и предизвикателно. Дори ако човекът е приятел или някой, когото познавате от години, животът с него променя връзката, която имате. За да можете да съжителствате успешно и максимално спокойно, то е нужно да установите някои правила, които да Ви помагат. Ето и нашите предложения:

Създайте и следвайте график за почистване

Когато живеете с някого, трябва да свикнете, че думата “график” често ще присъства в домакинството Ви. Важно е в началото да установите ясни правила по повод чистотата на апартамента – кой ще мие чиниите, кой ще забързва прахта, как ще си разпределяте задълженията и т.н. Графикът би Ви помогнал – така ще успеете да разпределите задълженията по равно, без да има сърдити. Независимо дали ще изберете един ден за по-дълбоко почистване или няколко дни с по-малко задължения, то е важно да сте на едно мнение по повод чистота на апартамента. Ако нямате еднакви разбирания по повод чистота, то трябва да намерите златната среда – да правите компромиси и да комуникирате, ако има нещо, което не Ви допада.

Съквартиранти – основни правила за успешно съжителство 1
Източник: pexels.com

Готвенето – споделено или не

Важно е от началото да установите дали ще си приготвяте храна заедно или всеки ще си готви поотделно. Ако предпочитате всеки да си готви сам за себе си, то тогава е необходимо да разделите хладилника на две, за да избегнете да използвате храната на съквартиранта Ви. Ако ще си готвите заедно, то може да направите така – един от Вас готви, а другият да разтребва масата след това и да измива чините. Отново прилагате златното правило 50 на 50 в задълженията. Ако си готвите поотделно, то ще трябва да почиствате след себе си – никой не обича неподредена кухня.

Съквартиранти – основни правила за успешно съжителство 2
Източник: pexels.com

Уважавайте личното пространство на другия

Това е може би най-важното и ценно правило. Не бива да се натрапвате на другия и постоянно да настоявате да правите нещо заедно само защото живеете заедно. Всеки има нужда от свое лично пространство и време за себе си. Ако апартаментът Ви не позволява такова уединение, то се постарайте да не създавате неловки ситуации – научете се, че е нужно винаги да имате тема за разговор или да правите нещо заедно. Също така не пипайте вещите на съквартиранта Ви, освен ако той не Ви е помолил за нещо.

Ние от Имоти Доверие сме винаги на разположение за всяка Ваша нужда свързана с търсенето на нов дом! Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *