Влажността в дома – какво трябва да знаем?

Когато става въпрос за отопление или охлаждане на дома ни, то прекарваме много време в обмисляне кои са най-добрите варианти. Но замисляли ли сте се някога за нивата на влажност във Вашия дом? Може би не? А е необходима, тъй като контролирането на влажността във Вашия дом е от съществено значение за Вашия комфорт у дома, колкото и контрола на температурата.

Влажността и нейното значение в дома

Може би сте забелязвали, че когато времето навън е влажно, не се чувствате особено комфортно? Защо ли? Причината е чисто биологична – кожата ни използва въздуха, за да премахне влагата от тялото ни, но когато наоколо е влажно, кожата ни не може да се справи с абсорбирането на влагата и започваме да се потим. Потта е естественият климатик на тялото ни, а когато тялото не може да се отърве от допълнителната влага и да се охлади, то започваме да се чувстваме некомфортно. Затова и ако в дома Ви е прекалено влажно, то това започва да дава отражения върху качеството Ви на живот. Ето защо е от съществено значение да следите нивата на влажност в дома Ви!

Перфектните нива на влажност

Експертите са на мнение, че нивата между 40-60% на влажност са оптимални за домашна среда. Влажност, която е под или над този диапазон, би създала проблеми. В зависимост от това къде живеете, то оптималното ниво за Вашия дом може да бъде в горния или долния край на този диапазон. Нивата на влажност, разбира се, се променят от температурите и от сезона, в който се намираме. При промяна на температурата, то и влажността на дома трябва да се адаптира към външната температура. Въпреки че препоръчителната стойност на влажността на въздуха в помещенията трябва да бъде между 40% и 60%, специалисти препоръчват корекции, както следва:

  • Ако външната температура е над 20 °C, влажността вътре не трябва да надвишава 60%.
  • При температура между 10 – 20 °C, влажността в помещенията не трябва да бъде под 50%.
  • Ако външната температура е между 0 – 10 °C , влажността трябва да бъде под 45%.
Влажността в дома – какво трябва да знаем? 1
Източник: pexels.com

Влажността и влиянието ѝ върху здравето ни

Макар и да не го усещаме, то влажността на въздуха оказва значително влияние върху качеството ни на живот. Затова е много важно да обръщаме повече внимание на този детайл от домашната обстановка. Учените множество пъти са достигали до заключението, че излагането на мухъл, който се появява в следствие от висока влажност, значително увеличава риска от алергии и астма. По-продължителното излагане може да доведе до умора, липса на концентрация и главоболие. Липсата на достатъчно влажен въздух от своя страна може да предизвика появата на кашлица и усещане за дискомфорт в областта на дихателните пътища. Затова от съществено значение е постигането на баланс на нивото на влажност в дома.

Решения за оптимално ниво на влага

За да разберете нивата на влажност в дома Ви, то можете да използвате различни уреди за измерване на влагата – термохидрометър или друг подобен, за да имате представа дали е необходимо да овлажните въздуха или обратното.  Ако ви е необходим по-влажен въздух, то овлажнителят е винаги чудесен вариант. А ако въздухът е прекалено влажен, то може да обмислите използването на обезвлажнител.

Ние от Имоти Доверие с радост ще Ви съдействаме при нужда от консултация или съвет! Екипът ни винаги е насреща. Очакваме Ви!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *