Книги в интериора – как да ги използваме?

В чест на 24 май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност мислите ни се насочиха към книгите, които така обичаме, но често не знаем как да стилизираме в дома ни. Книгите всъщност могат да бъдат използвани по много интересни начини в интериорния дизайн, тъй като в най-добрия си вид те могат да бъдат също толкова стилни и разказващи за Вашата личност, колкото един страхотен винтидж часовник. Ние сме насреща с няколко идеи как да ги включите в интериорния дизайн!

Библиотечен стил

Създаването на домашна библиотека е едно от най-удовлетворяващите постижения в живота. Сама по себе си тя представя нашите интереси, сантименталните ни покупки и книгите, които държим най-близко до сърцата ни. Затова независимо дали ще заделите зяла стая за библиотека или едно малко кътче, то трябва да се уверите, че книгите са в добро състояние. Както се грижите за собствените си дрехи, така трябва и да подходите към книгите – да подвържете тези, които имат нужда, да облечете тези, чиито корици вече не са толкова запазени. След като се погрижите за доброто състояние и външен вид на Вашите книги, то трябва да поговорим и за светлината. Когато залагате на класическата секция с рафтове, то стилен трик, който можете да приложете, е да поставите LED лампи, за да придадете луксозен завършек. Ако не желаете да правите такава инвестиция, то все пак можете да стилизирате рафтовете, като на част от тях поставите и други аксесоари и предмети – свещи, картини или каквото друго Ви хрумне.

Книги в интериора – как да ги използваме? 1
Източник: pexels.com

Подредени една върху друга

„Книгите не са модерни, те са класически“, казва интериорният дизайнер Тоби Феърли. Той също е на мнение, че декорирането с тях никога е излиза от мода, като няма как да сме по-съгласни! Ако не желаете отделна секция, то можете да подредите книгите из пространството на стаята – върху секцията, на отделен рафт или шкаф, а защо не и върху маса! Подреждането не е необходимо да е перфектно – може да комбинирате различни големини и ширини книги, като ги сложите една върху друга. Така ще придадете по-небрежен вид на подреждане, който ще изглежда естествен и красив.

Книги в интериора – как да ги използваме? 2
Източник: unsplash.com

Книга в рамка

Рамкирането на книга, която е ценна за Вас, е прекрасен начин не само да запазите спомена от нея, но и чудесен аксесоар към Вашия интериорен дизайн. Може да изберете да покажете книгата отворена на определена страница, ако тя е важна за Вас или пък ако корицата е красива, то можете да поставите книгата затворена в рамката, за да е на показ красотата на корицата. Ако имате и книги, които са семейно наследство, то можете да решите да запазите ценния екземпляр в рамка, за да не се повреди. Необичаен, но интересен начин за използване на книга, нали?

Върху масата в хола

Книгата върху масичка за кафе или масата в хола в последно време наистина си осигури своето място като основен декор. Поставена там, тя не само може да бъде използвана за напомняне за четене, но може да служи за вдъхновение, както и за интересен аксесоар към интериорния дизайн. Може да поставите само една книга, чийто външен вид много харесвате или пък да ги наредите една върху друга, върху поднос или върху покривка. За този тип подредба обикновено е хубаво да използвате книги с твърди и запазени корици. Можете да изберете поезия или книги с изображения, които да прелиствате заедно с гости или сами със следобедния чай или кафе.

Книги в интериора – как да ги използваме? 3

Още подобни теми можете да откриете тук:

Книги, които трябва да присъстват у дома

Библиотеката у дома. Какво да изберем?

Екипът на Имоти Доверие е винаги на разположение при търсенето на Вашия нов дом. Потърсете ни!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *