Билки, подходящи за отглеждане у дома

Едва ли има някой, който не обича да готви със свежи билки и зеленчуци. А особено когато можеш да се сдобиеш с пресни и свежи билки от удобството на своя дом, то готвенето се превръща в истинско удоволствие! Е, всъщност това вече е възможно – защо да не започнете да отглеждате билки у дома? Всичко, от което се нуждаете са няколко саксии и поставки за растения, почва, ароматни семена или разсад – с помощта им ще си създадете една малка градска градинка. А ето и кои билки може да отглеждате в домашни условия.

Мента

Ментата е една прекрасна билка, която има много ползи както в кухнята, така и в козметични и други домашни рецепти. Ако искате да отглеждате мента у дома, то трябва да изберете достатъчно дълбока и широка саксия, изработена от керамика – ментата има дълги корени, а керамиката задържа главата най-добре. Ако за първи път засаждате мента у дома, то изберете мента от разсад, тъй като тази от семена се отглежда по-трудно. След като я засадите, то трябва да ѝ намерите място, където да получава достатъчно слънчева светлина. Ментата обича както слънцето, така и водата, затова трябва да я поливате редовно.

Билки, подходящи за отглеждане у дома 1
Източник: pexels.com

Розмарин

Розмаринът е изключително ароматен и носи много ползи за организма, тъй като съдържа антимикробни и антиоксидантни свойства. Затова и включването му в менюто Ви е много добра идея. За да отглеждате розмарин у дома, то Ви трябва саксия, малък контейнер с дренажна дупка, градинска почва, смесена с пясък и светло място. Важно е обаче да имате предвид, че розмаринът обича светло, но трябва да е защитен от пряката слънчева светлина. Поливайте го веднъж на всеки два дни през летния сезон и около веднъж месечно през студените месеци – розмаринът не обича толкова много водата.

Билки, подходящи за отглеждане у дома 2
Източник: unsplash.com

Магданоз

Много хора подценяват тази билка, като смятат, че единственото ѝ приложение в кухнята е за декоративна гарнитура. А всъщност това съвсем не е вярно. Магданозът е чудесно средство за изцеление и питателна храна. А как да отгледате вкъщи? Ще ви е необходим по-висок съд, който да е подходящ за дългите му корени. Той изисква много вода – поливайте го често, но не и прекомерно. Можете да го поставите в кухнята на по-сенчесто място, макар че магданозът расте добре и на слънчеви места. Ако често използвате магданоз, то може да отглеждате семена в няколко саксии, защото едно растение може да не Ви е достатъчно.

Билки, подходящи за отглеждане у дома 3
Източник: unsplash.com

Мащерка

Тази билка има нужда от по-голяма саксия месец след засаждането – коренът ѝ е въртящ се, затова и има нужда от повече пространство, за да расте безпроблемно. Мащерката обича светлина, така че поставете на светло място, но не обича много вода. Поливайте я тогава, когато горния слой почва е сух. И един съвет от нас – използвайте мащерката при месни ястия и такива с гъби – леко пикантният ѝ вкус се комбинира чудесно с тях!

Билки, подходящи за отглеждане у дома 4
Източник: pexels.com

Босилек

Босилекът е малко по-претенциозна билка, но това не означава, че не можете да го отглеждате в домашни условия. Поливайте го само тогава, когато почвата е суха на повърхността. Препоръчително е да преобръщате почвата два пъти месечно, защото така ще подпомогнете растежа. Можете да използвате и естествен тор, за да осигурите необходимите хранителни вещества – суха утайка от кафе, поръсена в основата на растението, сушени и нарязани бананови или яйчени кори.

Има няколко вида саксиен босилек:

  • Сладък босилек – той се отглежда най-често, като се използва както в салати, така и в други ястия.
  • Гръцки босилек – използва се при приготвяне на песто
  • Червен босилек – използва се само суров в салати или поръсен върху вече приготвена храна, за да придаде аромат.
Билки, подходящи за отглеждане у дома 5
Източник: unsplash.com

Сходни теми можете да откриете тук:

4 стайни растения, които си заслужава да отглеждате

Плодни дръвчета, които можете да отглеждате у дома

Ние от Имоти Доверие винаги сме насреща при нужда от консултация или съвет за Вашия дом. Ще се радваме да помогнем и да обсъдим Вашите идеи. Очакваме Ви!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *