Евкалипт в банята – ползи и съвети

Напоследък стана все по-популярно да се поставя връзка свеж евкалипт в банята над душа. Но защо? Не само, че той е красиво допълнение към всяка баня, но и се оказва, че добавянето на това растение към душа носи реални ползи за здравето ви. Кои са те и как да съхранявате евкалипта в банята ви? Ние ви разказваме тук.

Евкалиптът – ползи за здравето

Окачването на свежа китка евкалипт в банята се оказва много полезно за здравето. При високата влажност и изпаренията, евкалиптът проявява своите ароматерапевтични свойства и така може да подпомогне облекчаването на много болки, както и на проблеми, свързани с дихателната система. Благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, той може да подпомогне вашето здраве. Ето някои примери:

  • Подпомага отпушването на носа – при силно запушен нос от настинка, вдишването на парата, която е обогатена с евкалиптово масло, може да помогне. Ароматът има противовъзпалителен ефект, който може да помогне за отваряне на дихателните пътища.
  • Облекчаване на стреса – горещият душ спомага за отпускането на тялото, а ако добавите и връзка от свеж евкалипт, ще създадете приятна и успокояваща атмосфера в банята.
  • Облекчава болката – евкалиптът често може да се използва локално при главоболие и мускулни болки, тъй като увеличава притока на кръв към областта, което премахва възпалението и облекчава болката. Макар и под формата на пара, вдишването на евкалиптово масло може да спомогне за облекчаване на болката, ако се насладите на един по-дълъг и релаксиращ душ.
Евкалипт в банята – ползи и съвети 1
Източник: freepik.com

Как да си направим китка от евкалипт

Макар и да произхожда от Австралия, евкалиптът вече лесно се открива в цял свят, като най-често ще го откриете в цветарските магазини. За да може да се възползвате от неговите ползи за здравето, трябва да си набавите свежи, зелени клончета, които са ароматни – необходимо е лесно да усетите миризмата на евкалипта. Купете букет или само няколко клончета. След това преминете през листата с клечка за зъби, за да освободите аромата. Съберете клонките в китка с помощта на канап и я закачете над главата на душа или на кука в душ кабината.

Колко време издържа евкалипта?

Ако сте закупили евкалипта свеж, то той трябва да издържи под душа в продължение на две до три седмици – в зависимост от влагата в помещението. Но е редно да го наблюдавате. Ако започне да се появява плесен или евкалиптът придобива кафяв цвят, ще е необходимо да го замените с нова свежа китка.

Евкалипт в банята – ползи и съвети 2
Източник: freepik.com

Какво трябва да имате предвид?

Макар и евкалиптът да носи множество ползи, то и трябва да имате предвид някои препоръки. Евкалиптът може да раздразни кожата, затова ако усетите раздразнение или забележите признаци на алергична реакция, махнете евкалипта от банята и най-добре се консултирайте с лекар. Също трябва да сте внимателни, ако имате деца, планирате бременност, кърмите или сте бременна. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди да поставите евкалипта в банята Ви. И последно, но не и на последно място – дръжте клоните на евкалипта далеч от водата! Макар и да се държи над душа, водата не бива да се смесва с маслото на евкалипта, защото може да раздразните кожата и очите си. Полезните свойства на евкалипта трябва да се активират от парата в банята, а не от горещата вода.

Сходни теми можете да откриете тук:

Най-подходящите растения за Вашата баня

Арома дифузер у дома – ползи и съвети

Екипът на Имоти Доверие е винаги на разположение при нужда от консултация или при търсенето на нов дом. Потърсете ни още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *