Уютен кът за четене у дома

Мечтаели ли сте си да имате кът за четене като тези от филмите? До прозореца, едно удобно кресло, малка масичка, на която да сложите любима напитка и меко одеяло, в което да потънете и да четете с часове? Всеки дом има нужда от един такъв кът за отдих, където да останем насаме със себе си и да се насладим на хубаво четиво и заслужена почивка. Също така книгите имат свой собствен чар и тяхното присъствие в дома винаги носи много уют и стил. Знаем, че може да е трудно да обособите кът за четене, но ние имаме няколко идеи как да създадете това мечтано и дори магично място.

Подходящото място

Първият и най-важен въпрос, на който трябва да намерим отговор, е къде да разположим кътчето за четене. Не забравяйте, че търсим място, което да ви подкани да си почините и отпуснете за известно време. Затова то трябва да бъде удобно, далеч от шума при възможност и уютно. Разбира се, пространството трябва да е добре осветено, за да можете да се насладите на естествена светлина. Едно предложение, което сме забелязали, че често работи, е да изберете някой ъгъл в спалнята. Спалнята, като място за почивка и отмора, е чудесно място да обособите своя кът за четене в тиха, спокойна и уютна атмосфера. Ако спалнята не е подходящ за вас вариант, то може би може да се възползвате от някой ъгъл в хола, който е близо до прозорец. А ако имате затворена тераса, която може да използвате целогодишно, може да пригодите нея за подобен кът.

Осветеност на кътчето

Добрата естествена светлина е задължителна част от къта за четене. Не само ще се отрази добре на вас да прекарате повече време на естествена светлина, но особено когато става въпрос за четене, е необходимо да предпазите очите си. Разбира се, ако обичате и предпочитате да четете вечер, то ще трябва да осигурите необходимото осветление. Един трик – не използвайте голямата лампа. Тя няма да може да ви осигури тази усамотеност и уют. Заложете на настолна лампа с топла светлина, която да поставите в близост до креслото ви. Така ще придадете много повече уют и нежност на пространството, като ще можете не само да се насладите на хубава книга, но и да се отпуснете след динамичния и изморителен ден.

Уютен кът за четене у дома  1
Източник: unsplash.com

Креслото – царят на пространството

Идеалният кът за четене трябва да бъде допълнен от едно меко и удобно кресло, в което с нетърпение да се отпускате всяка вечер след работа или по време на уикенда. Може да заложите на кресло, фотьойл или пък големи възглавници, което да разположите по пода върху дебел и пухкав килим – изборът е изцяло ваш! Ако искате да се насладите на максимален комфорт, може да заложите на кресло с ергономични линии и удобна лежанка. Ако сте фен на остарелите традиции, може да поставите люлеещ се стол. Той със сигурност ще ви пренесе в друга реалност, където съществувате само вие и любимата ви книга. Ако кътът ви за четене е обособен на терасата, то няма как да не се замислете за поставянето на люлка на балкона.

Финални детайли

Разбира се, кътът за четене има нужда от още няколко финални щрихи, които да го направят съвършен. Един от тях е масичката. Обикновено любимото четиво е съпроводено и с любима напитка – кафе, чай или пък чаша ароматно вино за вечерите, когато искаме да се насладим на красиви истории. Може да заложите на обикновена масичка или такава, в която може да съхранявате книги. Трябва да добавите и допълнително уют. Как? С меки възглавници и пухкаво одеяло. Така не само ще си осигурите топлина през студените месеци, но и приятна релаксация, защото знаем, че няма нищо по-хубаво от това да се сгушим в меко одеяло. Може да добавите и няколко ароматни свещи за капка разкош. Изборът е ваш!

https://www.pinterest.com/pin/53832158039473293/

Сходни теми можете да откриете тук:

Книги в интериора – как да ги използваме?

Книги, които трябва да присъстват у дома

Библиотеката у дома. Какво да изберем?

Ако имате нужда от съвет за закупуване или продаване на дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за Вас! Свържете се с нас още сега!

Източник на заглавно изображение: DULUX

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *