Продажба на жилище – как да повишим пазарната му стойност?

Независимо дали планирате скорошна продажба на дома ви или просто искате да увеличите стойността на дома ви за един бъдещ момент, то има няколко начина, по които да го направите. Темповете на увеличение на стойността на имота са взаимозависими от редица други фактори, като например квартала, в който се намира жилището, текущото състояние на пазара и икономиката като цяло и др., но все пак има няколко доказани стратегии, от които може да се възползвате. Ето кои са те.

Добавяне на използваема площ

Добавянето на повече използваема площ към вече съществуващ дом може да има голям финансов смисъл, особено в райони, където площта е ограничена – и почти винаги повишава стойността на дома. Домовете се оценяват и ценообразуват според полезните квадратни метри, които съдържат, и колкото повече са полезните квадратни метри, толкова по-добре. В резултат на това добавянето на баня, допълнителна стая или друго необходимо пространство към дома може да увеличи както функционалността, така и стойността. Чудите се как да го направите? Тази стратегия работи най-често при къщи, но може да бъде приложена и при апартаменти в блок. Ако живеете в къща, която има мазе, то може да превърнете това пространство, което най-често използваме за склад, в нова стая. Ако мазето, с което разполагате е по-малко, тъй като е към апартамент, то може да го пригодите като малък склад, който да изглежда добре.

Продажба на жилище - как да повишим пазарната му стойност? 1
Източник: freepik.com

Енергийна ефективност

Проектите, които намаляват сметките за комунални услуги, са интелигентен начин да увеличите стойността на дома си. Инсталирането на термостат, например, помага за подобряване на ефективността и спестяване на пари. Макар и да сме си говорили множество пъти за енергийна ефективност, ще припомним. Подходящият термостат позволява на собственика на жилище да контролира температурата в дома си отвсякъде, давайки му възможност да управлява разходите за енергия, независимо дали седи на дивана или е на почивка. Подобни инвестиции осигуряват силна търговска точка и подчертават цялостния комфорт, функционалност, енергийна ефективност и удобство на дома. Други начини за подобряване на ефективността и стойността на дома ви включват подмяна на стари дограми и прозорци, инсталиране на енергийно ефективни домакински уреди и добавяне на изолация в дома ви. Разбира се, някои от тези проекти са по-скъпи, но те определено си заслужават.

Продажба на жилище - как да повишим пазарната му стойност? 2
Източник: freepik.com

По-здрава и сигурна входна врата

Здравата входна врата винаги прави много добре впечатление и придава много повече сигурност на апартамента. Не само, но това е и едно от първите неща, които потенциалните купувачи ще видят. Затова е важно вратата не само да изглежда добре, но и да е здрава, сигурна и функционална. Ако имате гараж, това предложение може да важи и за гаражната врата. Тя трябва да е сигурна, максимално тиха, за да не създава неудобство, но и добре изглеждаща, за да се хареса на окото. Ако се чудите по какви критерии да изберете новата ви входна врата, ние имаме съвети за вас тук в блога.

Продажба на жилище - как да повишим пазарната му стойност? 3
Източник: freepik.com

Кухнята и банята – обновен вид

Много купувачи се спират на кухнята и банята като централни елементи на жилището. Имайки предвид, че пълното им обновяване и ремонт е скъпо, то остарелите кухня и баня могат да откажат купувачите от покупка, дори и останалата част от имота да е в чудесно състояние. Затова помислете дали и необходимо да се насочите към основен ремонт или към отделни подобрения, които ще повишат стойността.

Продажба на жилище - как да повишим пазарната му стойност? 4
Източник: unsplash.com

Сходни теми можете да откриете тук:

Предстои Ви продажба на имот? Ето необходимите документи

5 съвета как да почистим апартамент за продажба

За още идеи или при нужда от консултация ние от Имоти Доверие ще се радваме да Ви съдействаме! Обадете ни се още сега!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *