Апартамент на първия или последния етаж – къде е по-добре?

След като уплахата от вече изминалите и “разтресли” ни в буквалния смисъл на думата събития започна да преминава, повечето хора се замислят върху един много съществен въпрос: Да си купим апартамент на първия или на последния етаж? Предимствата и недостатъците и на двата варианта са разнообразни и всеки сам за себе си трябва да реши кое би било най-доброто за него и неговото семейство.

Живот на последния етаж или какво да очакваме най-често?

 • Ако таванът на блока ви протече, вие ще сте първите, които ще го усетят и твърде вероятно да останете и единствените. А дали съседите ви ще са достатъчно ангажирани и съпричастни към този проблем е въпрос с повишена трудност.
 • Твърде вероятно е също така лятото да ви се струва още по-горещо, а зимата още по-студена.
 • Спирането на тока и респективно на асансьора със сигурност ще ви се стори като изпитание, особено ако тъкмо сте се върнали с няколко пълни торби от магазина. Но пък може да се погледне и от положителната му страна. Изкачването на стълби е едно от най-полезните безплатни упражнения за стягане на фигурата и поддържане на добрия тонус.
 • Страхът от височини вече със сигурност няма как да допринесе в полза на закупуването на апартамент на последния етаж.
 • Но пък, ако живеете на последния етаж няма кой в 7 сутринта да премине с бърза ситна крачка по теракота на апартамента над вас от единия до другия му край, за да се види в огледалото например.
 • Ако блокът ви е с добро разположение и евентуално имате хубав изглед към планина или най-малкото към поляна, то когато излезете на балкона, за да се полюбувате на гледката, няма как някой случайно да си изтупа покривката върху вас или пък да си изхвърли цигарения фас.

Първият етаж – за какво да внимаваме?

 • Ако живеете на първия етаж и имате малки деца, пренасянето на количката ще е лесно упражнение. По-лесно е и за старите хора, които с напредването на годините срещат все по-големи затруднения със стълбите.
 • Често срещан проблем при живущите на първите етажи са кражбите. Слагането на решетки или аларма обаче би подсигурило вашия дом в доста голяма степен.
 • Няма да имате проблеми с течовете на покрива, но пък можете да имате теч от запушения канал на съседа.
 • Като цяло би ви отнело по-малко време да излезнете от блока в случай на земетресение например, но и за това не можете да бъдете абсолютно сигурни.
 • И да ще чувате много ясно купона на навършилия туко що 16 години младеж от горния етаж, но пък всички сме били млади някога нали така.

Това са само малка част от нещата, за които трябва да помислите преди да си купите апартамент на първия и последния етаж. Ако се чудите какво да направите, заповядайте в Агенция за недвижими имоти “Имоти Доверие”. Тук не само ще ви консултураме, тук заедно ще намерим вашия дом!

You may also like...

1 Response

 1. Daniela says:

  Търся апартамент неуспешно последния месец и доста съм размишлявала върху компромиса за апартамент на първия и последния етаж. Странно, но факт- тези апартаменти са единствените в които можеш да се нанесеш само като си внесеш чехлите-повечето са освежени и лъскави…. Неудобството на първия етаж е, че след като се прибереш от работа дори и да нямаш клюкарски наклонности -винаги си информиран за всяко влизане във входа, без значение дали от външната врата или от вратата на асансьора…
  Неудобството да се разхождаш по тениска е също много съществен недостатък…
  Виковете под прозореца, особено лятно време пак те прави неволен слушател на всички разговори и клюки…
  Последния етаж е също много възлов етаж, нехайството на целия вход често те принуждава да поемеш ремонта над апартамента си, но предстои и смяна на стоманените въжета на асансьорите, което също е едно огромно изпитание за последните етажи, ако не се споразумее входа да закупи качествено въже…
  В друга статия сте посочили, че агенциите за недвижими имоти задължително трябва да имат на разположение юрист, архитект, строителен инженер и подобни компетентни лица… последния месец се убедих, че повечето агенции работят на магия и даже ми се обидиха, като вдигнах скандал, че са некомпетентни, защото не знаеха че всъщност апартамента се продава от пълномощник, а не от собственик, т.е. този който им беше обявил апартамента за продажба, не е собственик на апартамента… Къде са застраховките на тези агенции- те посредничат, а когато продадат спорен имот и собственика си предяви претенциите, от тях не можеш да търсиш отговорност, защото те просто не издават документи…, но и нямат застраховки, които да покрият щетите на техния клиент купувач…
  Много мога да напиша и в никакъв случай няма да са ласкави нещата…(не се отнасят за вашата агенция, защото не съм била ваш клиент, но… съм възмутена от непрофесионализма с който работят…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *