Чарът на провинцията внесен у дома

Провинциалният стил или от английски rustic обхваща множество стилове, но в най-основното си определение rustic описва естествения, остарял, непринуден и почти груб дизайн. Ключовата дума, която най-точно описва естеството на този стил е уютът. Той може да следва различни традиции (английски, френски, скандинавски и други) и следователно да варира в своя облик. Въпреки тази богата палитра, обединяващото в него е любовта и признателността към тези традиции. За да внесете провинциалния стил в Дома Ви, то ние сме на среща да Ви запознаем с основните принципи, които трябва да следвате.

Подчертава естественото

Една от определящите характеристики на дом, обзаведен в провинциален стил, е използването на естествени материали. Необходимост е да се залага на дърво и камък и та не само при мебелите, но и стените и таваните. Много от домовете заложили на този стил имат каменна стена и дървени тавани – така се контрастират студенината на камъка и топлотата на дървото, за да се постигне един чудесно изглеждащ интериорен елемент. “Провинциалният дизайн в основата си е използването на органични елементи в най-естественото им състояние.” , казва интериорният дизайнер Кейти Ходжес. Дизайнът е прост, естествен, придава земно усещане за спокойствие. Затова и се залага мебели, които понякога могат да изглеждат като недовършени – няма я излъсканата дървесина.

Чарът на провинцията внесен у дома 1
Източник: unsplash.com

“Модерното” е отживелица

И като казваме отживелица, то имаме предвид пълна отживелица. В един дом, подчиняващ се на провинциалния интериорен стил, няма да намерите модерно обзавеждане, лъскаво осветление или абстрактно изкуство, както и материали като метал, пластмаса или синтетични влакна. Както вече казахме – естественото е от ключово значение! Но това не означава, че домът Ви би изглеждал отживелица поради rustic стила – напротив, комбинацията от земни елементи заедно с изчистения дизайн на мебелите е истинска магия! Провинциалният стил има тенденцията да бъде по-тъмен и тежък, но обединен с по-модерното движение, което е по-светло и открито, то се постига съвършения баланс. 

Чарът на провинцията внесен у дома 2

Цветова палитра

Тя определено не е загадка и е доста предсказуема– неутрална. Не сте изненадани, нали? Цветова палитра се придържа към тези тонове, които са неутрални и топли, но има място и за смели изяви – ярките нюанси на зелено, кафяво и сиво са най-предпочитани, тъй като се придържат към концепцията за земни тонове, но и внасят различен елемент. По този начин се постига усещане за топлина, тъй като се създава уютна атмосфера – залагайте и на приглушени жълти и оранжеви тонове.

Чарът на провинцията внесен у дома 3

Кажете „да“ на нещо необичайно

За разлика от мебелите и цялостния интериор, които сме свикнали да виждаме, то провинциалният се различава коренно с една главна характеристика – мебелите в този стил имат малко грапавост. Дизайнът никога не е перфектен, тъй като голяма част от него е направен от сурова дървесина и камък, което му придава леко усещане за грапавост. Много от мебелите също са нетрадиционно големи, отличаващи се доста в сравнение с модерните такива, които са лъскави и с универсални размери. И най-интересното – мебелите предимно са ръчно изработени. Нека това не Ви плаши – така се създава автентичност и уникалност. Относно текстила, заложете на кожа(както за мебелите, така и животинска като аксесоар за дома), юта и органичен памук.

Чарът на провинцията внесен у дома 4
Източник: unsplash.com

Провинциалният стил е топъл и приветлив

Точно както при топлата цветова палитра, дизайнът се стреми да създаде комфортна и уютна атмосфера. Голямата камина често ще бъде центърът на всекидневната, и въпреки че всичко е малко сурово, топлите цветове, текстурата под формата килими или тъкани аксесоари и естествения текстил го карат да се чувства особено уютно. Все пак не е нужно изцяло да подчинявате дома си на този стил. „Най-добрите дизайни са тези с елемент на изненада“, казва Ходжес. Провинциалните елементи могат да бъдат включени във всеки стил на обзавеждане, просто с малко повече внимание и обмисляне.

Чарът на провинцията внесен у дома 5
Източник: unsplash.com

Сходни теми можете да откриете тук:

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при нужда от консултация или съвет. Не се колебайте и се свържете с нас още днес!

Може да харесате още...

1 Response

  1. IRchitect каза:

    “Да” на нещо необичайно !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *