Гранитни плотове – предимства и недостатъци

Гранитни плотове- предимства и недостатъци 2

Гранитът е широкоразпространен материал, използван за направата на плотове в кухнята и банята. Изрязани от каменни блокове, извадени директно от земята, те придават неустоим чар на дома, правят го привлекателен и класен, а този ефект не може да се достигне с никакъв синтетичен материал.

Гранитни плотове- предимства и недостатъци 1

Понякога може да се окаже трудно да се разграничи гранита от другите естествени камъни. Той е магматична скала (т.е. произхожда от вулканична магма, която се втвърдява след допир със земята) и това го прави различен от мрамора, който е метаморфна скала (подложена милион години на натиск топла и утаена скала). Гранитът се изработва най-често от кварц и фелдшпат, като се добавят малки количества слюда и други минерали. Цветът му може да варира от черно до чисто бяло, в зависимост от това какви минерали са използвани за направата му. Ако се загледате внимателно в него ще откриете малки кристални образувания, които при мрамора не са толкова доловими.

Предимства на гранитните плотове

Несъмнено едно от предимствата е, че добавят стойност към дома ни. Издържливи са, лесно се почистват (а това както знаем е важно при кухненските плотове), устойчиви са на надраскване и външни механични удари (разбира се това зависи от силата на удара).
Към това можем да добавим, че имат уникален външен вид и превръщат всяко посредствено помещение в аристократичен и изискан дом.

Недостатъци на гранитните плотове

 На първо място ще подчертаем тяхната стойност. Това е скъпа инвестиция за дома и ако нямате намерение да оставате дълго там, то не считаме, че е уместно да закупувате гранитен плот. От друга страна са трудни за ремонтиране – масивни и тежки, дори пренасянето до дома ще е истинско приключение.
Поради спецификата си те изискват периодична поддръжка – импрегниране, което помага за съхраняването на експоатационните им свойства. Почистването с препарати с неутрално PH ще е почти ежедневно задължение, за да си запазят блясъка и красотата.

Бяхме ли полезни за Вас? Свържете се с екипа на Имоти Доверие при въпроси за закупуване и поддръжка на жилище!

Вижте още>> Избор на материал за кухненски плот

Може да харесате още...

1 Response

  1. Павел каза:

    Страхотна статия… Поздравления! Редовно чета ИмотиДоверие и съм впечатлен от доброто съдържание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *