В новия апартамент – перспектива и личен стил

interior01-1В процеса на търсене на нов апартамент се правят много огледи на жилища в различни квартали, етажи, разположение. Можем ли да си представим как ще изглежда новият ни дом, какво можем да променим в него, така че да пасне в най-голяма степен на нашия начин на живот, има ли мъжки и женски стил в интериора? По тези въпроси поканихме за разговор архитекта и интериорен дизайнер Марияна Велчева.

Купили сме нов апартамент. От гледна точка на интериорния дизайнер, какво можем да променим в него и какво не можем?

Всичко можем да променим. Стига да е допустимо съгласно действащите в страната нормативни документи и възможно с оглед конструкцията на апартамента и бюджета.

Когато бъдещите купувачи правят огледи на жилище, от какво да се абстрахират, как да погледнат отвъд настоящото състояние на имота и как да видят потенциала му?dom-interior1

Бъдещите купувачи на жилище трябва да се абстрахират от съществуващото обзавеждане при оглед.  Хубаво е да обърнат внимание на съществените неща, като изложение, осветяване, големина на помещенията, функционалност в структурирането на зоните, конструкция, изолации, възможности за промени.  Ако не могат сами да преценят потенциала му, е добре да се консултират с интериорен дизайнер/архитект, на който биха се доверили и възложили евентуално впоследствие и проект за интериор и обзавеждане.

Как се осъществява балансът между мъжки и женски цветове/стил в интериор?

Всичко е строго индивидуално и все повече понятията мъжки и женски цветове/стил са в процес на развитие и промяна.

Има ли определени места в стаите или помещения, които хората пренебрегват и не използват пълноценно, и кои са те?

Баните и тоалетните са помещения с голям потенциал.  А терасата може да се използва и за домашно земеделие и да стане едно превъзходно място за релакс и връзка с природата.

Какво питате човека, преди да се заемете с проекта за новия му дом или офис?

Какви са представите и изискванията му за бъдещия дом/офис. Искам да видя какво харесва.

Дайте определение за „уютен дом“?

Уютният дом е комплекс от функционалност, удобство, ред, светлина, пропорции и баланс на форми, цветове и текстури.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *