Къде да поставим климатика

В предстоящите жеги мнозина ще се замислят да поставят климатик у дома. Той е най-ефективното решение за разхлаждане през лятото, като същевременно и отоплява през зимата. Климатикът може да бъде много икономичен и енергоспестяващ, стига да се използва правилно и да бъде добре монтиран.

За да не се разочаровате от високи сметки за ток и да си осигурите комфорт, вижте къде е най-ефективно да поставите новия си климатик.

Като начало трябва да приемете, че когато говорим за поставяне на климатик, добрата визия и запазване на перфектен интериор не са най-важното. Дори и да не се „връзва“ идеално със стила на дома Ви, не се опитвайте да прикриете вътрешното тяло на климатика, като го поставите зад завеси, шкафове, долапи и т.н.

Най-добре е климатикът да се постави така, че да не заема много излишно място, да е оптимално ефективен, но и да не духа директно срещу вас.

Вътрешното тяло на климатика, наречено още вътрешен блок, трябва да се постави така, че местоположението му да е съобразено с големината и предназначението на помещението, вида на климатика и възможностите за поставяне на външното тяло. В никакъв случай няма да е приятно той да духа постоянно директно срещу Вас – независимо дали ще го ползвате основно през зимата или лятото. Трябва да знаете, че дори и да не усещате директно във Вас студения въздух, пак може да се схванете или настинете, ако пред климатика има преграда и температурният фон варира.

Имайте предвид, че модерните климатични системи вече предлагат всякакви предимства – можете да изберете мултисплит система, която се състои от няколко вътрешни тела, така че ще разполагате с климатик във всяко помещение, където Ви е нужен. При разположението на вътрешните тела важно е да се осигурят условия разпределението на въздуха да бъде такова, че температурният фон да бъде равномерен.

Тялото не бива да се поставя в непосредствена близост до мебели, защото това ще блокира равномерното разпределение и циркулация на въздуха, както и до електроуреди, които се нагряват – например кухненска печка, радиатори, отоплителни уреди и др. Освен това съветът ни е да прецените и изложението на стаята и да го поставите в тази част, в която няма директна слънчева светлина. Изберете по-хладната половина, най-добре северната. Ако е изложен на силно слънце, климатикът ще харчи много повече енергия, за да охлажда.

Вътрешното тяло не бива да се поставя на ъгли, като разстоянието от ъгъла трябва да е около 10-15 см. Толкова трябва да е отстоянието и от тавана.

Що се отнася до външната част на климатика, имайте предвид, че ако терасата Ви не е покрита или тялото попада извън защитената част, трябва да поставите козирка, която да предпазва климатика от условията навън.

Поставете външното тяло по начин, по който то да е леснодостъпно – това ще Ви е много полезно за в бъдеще, когато се налага поддръжка или ремонт. Поддръжката и на вътрешното, и на външното тяло е един от най-важните елементи за правилното, ефективното и енергоспестяващото функциониране на климатика. Дори да се налага да направите компромис с визията или интериора, осигурете лесен достъп и до двете части.

 

Може да харесате още...

1 Response

  1. BGR каза:

    Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната информация, която сте събрали! Беше ми много полезна!:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *