Щори или пердета – кое да изберем?

Някои стаи просто се нуждаят от пердета, докато други изглеждат прекрасно и само с щори, тогава как да направите правилния избор?

Има много фактори, които влияят– от интериора на стаята и разположението на мебелите, до бюджета, който сте си предвидили.

Отминали са дните, когато завесите са били единственият начин за декориране на прозорците и за спиране на  нежеланите слънчеви лъчи. Днес, много от щорите могат да постигнат същия ефект с иновативните си модели и хващащ окото красив дизайн.

Ето няколко примера:

Щорите тип „Японска стена“ са идеални за големи прозорци.
Роло щорите имат изчистен и елегантен дизайн.
Римски щори ще откриете в огромно разнообразие от цветове и шарки.
Хоризонталните щори са практични и красиви.
Вертикалните щори имат изключително модерно излъчване.
Плисе щорите пък съчетават простия дизайн със стремежа към уют.

Oт друга страна, добавянето на комбинация от щори и завеси на прозорците може да изглежда като най-добрия вариант за почти всяка стая. Това обаче излиза доста скъпо – на практика удвоявате цената за декорация на всеки прозорец. Така че когато определяте бюджет за Вашето обзавеждане, не забравяйте да включите и този фактор.

За да си спестите някои разходи, може да сложите само едно от двете – например в банята и във всякакви помещения, в които не прекарвате много време.

Едно от най-важните неща, които трябва да се имат предвид, е въздействието на слънчевата светлина, защото тя, както може да бъде нещо прекрасно, така и може да се превърне в същински кошмар. Може да оживи и да допринесе за приятната атмосфера, но може и прекалено да затопли стаите, да предизвиква избледняване на мебелите или да Ви буди прекалено рано през почивните дни. Когато става дума за блокиране на слънчевите лъчи, най-ефективен вариант са дървени щори. Ако искате пълна тъмнина, за да си гарантирате спокоен сън дори и денем – обмислете и слагането на плътни тъмни завеси.

Що се отнася до щорите „плисе“ – те филтрират слънчевата светлина, като същевременно оставят достатъчно в стаята. Римските щори се предлагат в различни нюанси, дебелини, които блокират различни нива на UV-лъчите и спомагат за поддържане на не прекалено висока температура.

Каквото и да изберете, не бива да измествате акцента от мебелите в стаята. Например, ако те са силно орнаментирани, ще им отиват тъмни цветове щори и завеси. Ако мебелите Ви са тъмни, то леките модели и дизайни биха могли да запазят акцента. Най-важното, независимо дали става дума за щори или завеси, е съобразяването им с интериора на стаята – не бихте избрали бамбукови щори за стая с елегантен, класически вид.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *