За новите зони с високо строителство в столицата

В София небостъргачи ще има само на две места – това решиха депутатите

Едната от зоните с високо строителство, които предстои да се появят в София, ще е по продължението на Цариградско шосе от 7-ми километър до река Искър, а другата – при околовръстния път в Люлин.

Това решиха депутатите от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление по време на първото четене на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, внесен от ГЕРБ.

Най-голям фактор при избора на тези две зони е наличието на развит градски транспорт, включително и метро – зоните са добре обезпечени в това отношение и съответно могат да поемат големи потоци от хора.

Изяснен е и въпросът относно допустимата височина на високото строителство – в централната част на София сградите трябва да са с височина до 50 метра, в рамките на околовръстния път – 75 метра, извън околовръстния път – 15 метра, а в останалата част на града – 125 метра.

Може да харесате още...

1 Response

  1. Георги каза:

    Тук в последния параграф има нещо, което не схващам?! Изяснихме за центъра 50 метра, до тук добре. В рамките на околовръстното, демек всичко между центъра и околовръстното е 75 метра. И това го разбрах. Извън него 15, да кажем това са квартали като Горна Баня, Драгалевци, Симеоново и други. И сега въпросът ми е коя е тази останала част от града, където е позволено строителство 125 метра??? Предвид, че точно това е най-високата част и говорим за т.нар. строителство на небостъргачи не разбирам къде е позволено да се строят те? Може би върху самото околовръстно, понеже само то остана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *