Съвети при избора на теракот

Вероятно няма повърхност, която да не може да се облицова с плочки. Препоръчват се за кухненски подове, бани, коридори, трапезари дневни и дори спални. Предлага се голямо разнообразие от дизайнерски решения позволяващи  за всякакви вкусове и изисквания. Няма друг материал, който да замени теракота, които предлага надеждност, естетика и не е сложен нито за поддръжка, нито за поставяне.

Изборът на керамични плочки зависи преди всичко от предназначението на стаята – дали ще е кухня, баня, коридор или обществена сграда. Тъй като условията на работа в тези помещения са различни, изискванията към настилката също са различни. Трябва да се обърне внимание на такива фактори, като здравина, дебелина, еднаквост, устойчивост на износване и до колко са влагоустойчиви.

Преди да купите – внимателно изучете цялата информация, която можете да получите, като разгледате пиктограмите, поставени на опаковката. Например:

Образът на крак на черен фон показва, че плочката е преназначена за под. ТЕзи за стени имат рисунката на ръка. Снежинката показва, че продуктът е устойчиво на замръзване. Според международните стандарти всички маркировки на опаковката съответстват на цветовете: първи клас – червен цвят, а вторият – син цвят, а за трети – зелено. По правило информацията, посочена на опаковките, е достатъчно, за да направи правилния избор.

Ако не сте сигурни, в допълнение към проверката на техническите спецификации, можете да опитате да оцените самостоятелно качеството на продукта. Преди всичко се уверете, че повърхността на плочката няма забележим дефект: ивици, пукнатини или други видове повреди. Краищата на керамичните плочки трябва да бъдат гладки, без дупки и пукнатини.

По отношение на устойчивостта на износване характеристиките се проверяват в лаборатории, използващи специални машини. Ако имате някакви допълнителни въпроси, не се колебайте да попитате консултантите в магазина.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *