Съвети при обзавеждането на детска стая

При обзавеждането на детска стая е необходимо да се вземе предвид възрастта на детето, площта и разпределението в стаята. Няма смисъл да купувате пълна мебелна гарнитура, ако помещението е с малки размери или има неудобна конфигурация. Така ще бъде заето почти цялото свободно пространство за игри и забавления.

Ако детето е много малко и сте решили да купите детски мебели, трябва да си включите в сметките, че с годините мебелите ще трябва да се сменяват.  Докато расте, малкото бюро ще трябва да се с по-голямо и т.н. Самото дете ще иска да промени и в цветовете и в цялостния декор на стаята си. Спалня има смисъл да се купува за гимназист или студент, защото на тази възраст вкусовите предпочитания се оформят и детето вече няма да изисква радикални промени.

Високото качество, хигенна и противоалергенната безопасност са основните изисквания за детските мебели, така че най-ниския ценови клас дори не си струва да се вземат предвид. Мебелите от тази категоря обикновено се изработват от по-евтин и не много висококачествен материал, а децата са енергийни потребители, които използват по-интензивно всеки продукт. При наличието на достатъчно бюджет, може да се разгледат мебелите от естествено дърво. В допълнение, мебели от най-високата ценова категория се продават по-лесно, когато дойде време да ги сменяте.

Ако не може да си позволите да отделите много средства, тогава може да намерите мебели от средната ценова категория. Тя включва мебели, които са на достъпни цени, но са доста висококачествени материали, където емисиите на формалдехид са минимални.

В колекциите на някои европейски производители има скъпи, но много удобни мебели, които “растат” едновременно с детето. Сред елементите на тези колекции можете да изберете:

  • легло-трансформатор
  • стол с подвижна облегалка и седалка
  • масата, която променя височината на плота и ъгъла на наклон

Такива мебели са функционални и могат да служат на дете от много години. Покупката ви позволява да пестите пари в бъдеще, защото няма да е необходимо да ги сменяте.

Трябва ли да се консултирам с дете преди да купя?

Детето ще се чувства добре в стаята, отговарящо на очакванията му. Ето защо, преди обзавеждането на детската стая, е важно да обсъдите с него как си представя стаята си. Детайлно, никое дете няма да може да обясни как изглежда неговият “рай”, но общо впечатление непременно ще се оформи. За да намерите подходящите мебели, опитайте се да запомните предпочитанията му и това ще ви помогне да направите правилния избор. По-добре е да се опитате да обсъдите спорните точки и да намерите решение, което да отговаря както на детето, така и на вас.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *