Боядисване на стените в кухнята – практически съвети

Кухнята е сърцето на дома: това е мястото, където се правят и ядат вкусни ястия всеки ден и голяма част от хората прекарват много време там. Боята, която сте избрали за тази стая, трябва да бъде устойчива на последиците от постоянни промени в температурата и влажността, както и други проблеми като:

  • люспене на слоеве боя
  • появата на мухъл и плесен
  • образуването на мехурчета по стените

Изберете цветовата палитра

Когато мислите на каква цветова гама да се спрете, първото което трябва да вземете предвид е настроението, което искате да предизвиквате в това пространство.

Какво казват експертите за ефекта на цвета:

Червеното активизира апетита, но този цвят ускорява кръвообращението и увеличава кръвното налягане.
Лидер сред цветовете за такъв тип помещение се смята за оранжев. Той запълва кухнята с усещане за пълнота на живота и увеличава дейността на храносмилателния тракт, но и прекалено много от него ще започне да дразни окото.
Жълтото също води до здравословено повишаване на апетита и има благоприятен ефект върху храносмилането. Изпълва кухнята със светлина, компенсирайки липсата на осветление.
Студените нюанси – сиво, лилаво, тъмно зелено – намаляват апетита.
Сиьото е един от най-непрепоръчителните цветове за кухнята, защото подтиска апетита.

Цялата кухня боядисана в бяло създава повече асоциация с болница, отколкото с място за хранене. Но белият кухненски бокс в комбинация с други топли цветове е най-доброто решение.

Изберете вида на боята

Може да разгледате варианти, предназначени специално за кухни. Боята задължително трябва да е с повишена влагоустойчивост, най-добре миеща се. Така си гарантирате, че няма да имате проблем с мухъла и влагата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *