Кучета и котки – как да им помогнем да се приспособят към ново жилище?

Преместването в нов дом може да е стресиращо за нас, но за домашните ни любимци е двойно повече. Предлагаме Ви няколко съвета, с помощта на които да сведете стреса по време на преместване до минимум. Важно е да имате предвид, че сегашния дом е територията на домашния любимец. Особено котките са много чувствителни и предпочитат да са в позната среда. Кучетата обикновено се приспособяват по-бързо и лесно от котките. И за двете е важно да се придържат към рутината си и след преместването – хранене, сън, разходки по същото време от деня.

Да се подготвим за преместването

Първата задача е да помогнете на котката да се приспособи към клетката за превозване, както и към пътуването в кола. Що се отнася до кучето, преди преместването, го изведете на разходка в новия квартал. Минете покрай новото жилище и оставете кучето да опознае характерните миризми на околността.

Котки

Преди да пуснете котката в новия дом, премахнете всякакви висящи въжета от завеси или щори, както и затворете вратите и прозорците. Щом се настаните, не се изненадвайте, ако котката „изчезне“ за няколко дни. Може да се крие под леглото или зад гардероба. При тях често се случва след преместване да страдат от тревожност. Без познатата среда и звуци, те търсят къде да се скрият. Възможна е загуба на апетит и опит за бягство в търсене на позната среда.

Кучета

Веднага щом пристигнете, кучето със сигурност ще иска да обиколи всяко кътче на новия дом и пространството около него. Ако се премествате от голямо жилище към такова с по-малко пространство, може да отнеме повече време, докато свикне. Ако имате възможност, останете у дома няколко дни след преместването, като през това време излизате за кратки периоди, за да може кучето по-лесно да свикне да стои само в новия дом. Имайте предвид, че подобно на котките, е възможно кучето да се опита да избяга, търсейки старото познато жилище.

Приспособяването на домашните любимци може да е трудна задача, но изборът на жилище с Имоти Доверие – определено не е. Доверете ни се – обадете се още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *