Какви мерки да предприемем след наводнение в жилището ни?

В случай на наводнение, ако не знаете какво да правите, ето няколко съвета от нас върху какво е най-важно да се фокусирате, докато чакате майсторите да поправят щетите.

Избегнете последващи щети

Най-важното е първо да изключите захранването. Бъдете изключително внимателни, защото наводнението може да:

 • пренася ток, който да Ви удари или да запали пожар
 • донесе бактерии и микроби в дома Ви
 • затрудни безопасното движение в къщата
 • отслаби структурата на дома Ви

Съберете тези важни документи

Застраховката може да Ви послужи за покриване на разходите за повреди или поне на една част от тях. Малко са хората, които са предварително подготвени за толкова голям проблем, затова дръжте всички документите на едно място, така че да можете лесно да ги намерите. Тези документи може да включват:

 • Документи, свързани с полица за имущество
 • Документация за застраховка от наводнения, ако има такава
 • Документи за самоличност
 • Доказателство за собственост

Ако сте сигурни, че е безопасно да влезете в жилището, открийте тези документи и ги вземете на безопасно разстояние далече от наводнението.

Изберете застрахователна полица

Различните видове наводнение предполагат и различни видове застраховки, които можете да изберете за ремонт. Ако е поради природно бедствие, се изисква специален вид застраховка, докато ако, например, мазето Ви се наводни заради счупена тръба, ще Ви послужи основната застаховка за домашно имущество.

Отправете иск

Този процес може да отнеме дни или седмици, затова е добре да го направите по-бързо. Ето за какво може да се наложи да платите:

 • Определяне степента на повредата от наводнението
 • Ремонтиране на пода
 • Изсушаване на стени и основи
 • Ремонт на повредени електрически и водопроводни системи

Запомнете, че застраховката може да не покрие всичко унищожено. Попитайте застрахователя си за детайли относно полицата.

Документирайте всичко

След като не знаете колко време ще мине, докато дойде застрахователния агент, трябва веднага да започнете да съставяте запис на всички повреди. Снимайте и записвайте всякаква информация за условията в дома. Застрахователният агент най-вероятно ще направи подробно проучване, щом пристигне на мястото на наводнението, затова колкото повече информация предоставите, толкова по-добре.

Започнете ремонта

Възможно най-рано изкарайте водата от дома си. Това можете да направите сами със специална помпа или да наемете професионалист. Не бързайте да плащате за екипировка или услуги преди застрахователния агент да е приключил с оценката на щетите. Пазете касови бележки за всичко, което купувате за ремонта, независмо за колко дребна покупка става въпрос, тъй като може да бъде покрито от застраховката.

Ние, от Имоти Доверие, винаги сме на линия за съвети и препоръки.

Обадете ни се още днес!

Може да харесате още...

1 Response

 1. Ивета каза:

  Благодаря ви за полезната статия. Всеки трябва да вземе подобни мерки защото вече все по-често ще се случват наводнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *