3 основни правила в комбинирането на цветове

Независимо дали тепърва ще обзавеждате стая у дома или искате да внесете разнообразие и свежест, има няколко базисни правила за това как най-сполучливо да комбинирате цветовете.

Правило 60 / 30 / 10

Идеята на това правило е, че 60% от помещението трябва да е в основния цвят, който сте избрали, 30% от втори цвят, близък до доминиращия, а третият – който служи за акцент – останалите 10%. Например ако доминиращия цвят е светлосин, то вторият може да е морскосин, а акцентът да е оранжев. Ако предпочитате пък да спазвате един тон, може в същите пропорции да зададете 3 или 4 монохроматични цвята (напр. различни нюанси на синия цвят).

Допълващи се цветове

Това е едно от най-известните правила, приложимо не само в интериорния дизайн, а и като цяло в комбинирането на цветове по какъвто и да е повод. Идеята е, че в цветовата схема онези цветове, които се намират в пълна противоположност един от друг заедно се съчетават най-добре. Другият вариант тук пък е да изберете най-много до 6 цвята от цветовата схема, които са разположени точно един след друг (например лилав, морскосин, светлосин, небесносин, тъмнозелен, светлозелен и бледожълт) Ето как изглежда и самата схема. Изберете своята комбинация от два противоположни или до 6 цвята, разположени един до друг. Изборът е изцяло Ваш.

Защо е важна топлината на цветовете?

Едни цветове като жълто, оранжево и червено най-често се асоциират като топли цветове. От друга страна пък синият, лилавият и повечето тонове на зеленото се смятат в повечето случаи за студени цветове. Важно е да определите Вашите собствени цели за даденото помещение. В кухнята най-често се срещат топлите, приветливи цветове, които носят усещане за близост, уют, жизненост и гостоприемство. Когато подбирате цветовете, трябва да съобразите и големината на помещението. В едно по-тясно помещение топлите цветове могат да придадат усещане за клаустрофобия.

Обзавеждането е въпрос на Вашите лични предпочитания, дава свобода да подходите творчески и може да е много приятен и забавен процес. А за да намерите най-хубавия дом, който с радост да обзаведете по Ваш вкус, може да разчитате напълно на Имоти Доверие. Обадете ни се още днес!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *