Свещите у дома – за и против

С идването на есента доста от нас решават да освежат декора си със свещи, които внасят много топлина и уют в пространството. Те са подходящи за всякакви поводи – романтична вечеря, край топлата вана или в хола, когато искаме да се отпуснем и да почиваме. Но тези красиви акценти в декора не са и толкова безобидни. Защо? Ние сме насреща да Ви разкажем и да Ви запознаем с няколко алтернативи.

Опасни ли са свещите за нашето здраве?

От известно време този въпрос интересува както обикновени хора, така и учени, като редовно се водят множество дебати, които невинаги предоставят коректна информация и факти. При изгарянето на свещите се отделят канцерогенни токсини. Емисиите от парафинови свещи съдържат много от същите токсини, произведени при изгаряне на дизелово гориво. Това на пръв поглед звучи обезпокоително, но всъщност не е чак толкова опасно за здравето. Грешката, която много хора допускат е да палят много свещи наведнъж и то в непроветрено пространство. По този начин въздухът в стаята не може да се пречисти и изпаренията от свещите могат да раздразнят дихателните Ви пътища или да причинят леки алергични симптоми. Тази информация трябва ли да Ви попречи да използвате свещи у дома? Напълно не. Когато са малко на брой и се използват правилно, то свещите не рефлектират върху качеството на въздуха и не могат да застрашат здравето Ви.

Как да използваме свещите правилно?

Има няколко правила, когато става въпрос за използването на свещи. Ето кои са те:

  • Правилен размер на фитила – подрежете фитила на свеща с около ¼ преди да я запалите за пръв път. Избягвайте фитили, които са твърде дебели и тези с телена сърцевина, която ги държи изправени. Фитилите на свещите трябва да са тънки и да се извиват при изгаряне.
  • Избягвайте свещите в контейнери – подобни свещи имат предимно тесни отвори, което предизвиква нестабилен въздушен поток и увеличаване на трептенето на пламъка. Използвайте свободно стоящи свещи, поставени върху чиния или специална поставка, за да избегнете капене на восък върху мебелите си.
  • Проветрявайте – Изгаряйте свещи само в помещения с добра вентилация, но избягвайте директни течения върху свещите. Така ще сте сигурни, че гореспоменатите вещества няма да се натрупват във въздуха и не биха причинили някаква вреда върху здравето Ви.
  • Горете до 1 час – Изгасете свещите след един час непрекъснато горене и ги оставете да изстинат, преди да запалите отново – още едно уверение, че качеството на въздуха в стаята няма да бъде повлияно.
Свещите у дома - за и против 1
Източник: unsplash.com

 Алтернативи, които да използвате

  • Използвайте подгревател за свещи – подгревателите за свещи не използват пламък, а излъчват топлина, като по този начин затоплят леко восъка на свещта. Затоплянето на свещ по никакъв начин не отделя дим или химикали, като това е една чудесна алтернатива.
  • Арома дифузер – ако сте привърженици на свещите поради аромата им, то лесно може да ги замените с арома дифузер. Той използва вода и етерични масла, като внася във всяка стая чудесен аромат. Изборът на аромат е огромен – можете да използвате всеки вид етерично масло, дори и в комбинации.
  • Пчелен восък или соеви свещи – тези свещи горят по-чисто от обикновения парафин. Свещите от пчелен восък почистват въздуха, като отделят отрицателни йони, които се свързват с токсините и помагат за отстраняването им от въздуха.
Свещите у дома - за и против 2
Източник: unsplash.com

Нека казаното не Ви притеснява да използвате свещи. Те не са опасни, на ако се използват правилно. Решението дали сте за или против е Ваше!

Подобни теми можете да намерите тук:

Аромадифузер у дома – ползи и съвети

Как да създадем уютна атмосфера в дома чрез аромати?

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при необходимост от съвет или консултация и ще се радваме да обсъдим с Вас идеите Ви. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *