Плодни дръвчета, които можете да отглеждате у дома

С наближаването на лятото, то е време да вкараме малко повече пъстротата и свежест в дома ни. Някои предпочитат да освежат декора, като пренаредят, вкарат повече ярки цветове или различни декоративни елементи, но ние имаме малко по-различна идея. Какъв по-добър начин да приветствате лятото у дома, от това да вкарате малко зеленина? Нашето предложение за това лято е да си закупите плодово дръвче, което да отглеждате у дома. Така не само ще освежите пространството, но и ще се сдобиете с едно по-различно и интересно занимание. Ето и нашия подбор:

Лимоново дръвче

Цитрусовите дръвчета биха били чудесно допълнение за дома Ви, защото ще вкарат много свежест и прекрасен аромат. За да бъде успешно отгледано в домашни условия, то Ви препоръчваме да изберете сорт джудже, който се самоопрашва. Така те най-бързо дават плод, а и растението ще остане с по-компактни размери, които позволяват отглеждането му в домашно пространство. Най-добрата почва за отглеждане на цитруси е тази на глинена основа. А за да сте сигурни, че дръвчето ще израсне здраво, то е хубаво да напръсквате растението с вода или да поставите в близост овлажнител. Цитрусите са свикнали на влажност и я обичат, затова е хубаво да намерите начин, по който да я осигурите в дома Ви. И последно – цитрусите се нуждаят от много слънчева светлина, затова ги поставете на слънчево място. Изберете красива саксия и voila – ние лично се чувстваме така, все едно се пренесохме в Италия. А вие?

Смокиня

Смокинята е не само интересно декоративно растение, но и много екзотично, като определено ще внесе нов и необичаен елемент в пространството. Ако изберете смокинята не само заради красотата ѝ, но желаете и да дава плодове, то заложете на по-дребен сорт. Те са устойчиви на почти всякакви и условия и живеят добре и на закрито. Но трябва да имате предвид следните изисквания:

  • Помещението трябва да е с по-високи нива на влажност.
  • Смокинята има нужда и обича топлината и ярката слънчева светлина, затова е добре да бъде поставена до прозорец.
  • Може да я поливате само веднъж седмично.
  • Размерът на саксията е от значение – колкото по-голяма саксия, толкова по-плододайно ще е дръвчето. Затова ако не желаете то да дава много плодове, то заложете на по-малки размери на саксията.

Авокадо

Авокадото е много интересно дръвче, което можете да отгледате вкъщи, но имайте предвид, че това е нелесна, но не и невъзможна задача. Препоръчваме Ви вместо да се опитвате сами да посадите дръвчето от костилка, да потърсите вече посадено или пораснало растение. Малките дръвчета в случая се явяват най-добрия избор. Отново следва да изберете по-дребен сорт, който да се самоопрашва и да дава плод по-лесно. Ето и някои препоръки за отглеждането:

  • Дръвчето трябва да бъде на светло – авокадото обича светлината. Затова е добре да го поставите близо до светъл прозорец.
  • Авокадото трябва да бъде поливано редовно.
  • Може да оставите зрелите плодове няколко седмици и тогава да ги откъснете.

Отглеждането на овощни дръвчето у дома е предизвикателна, но и много удовлетворяваща задача. Обещаваме Ви, че веднага ще се запалите и след време ще желаете да увеличите колекцията си от растения вкъщи. Ако имате колебания дали полагате правилните грижи, то винаги можете да се консултирате със специалист, който да Ви даде правилните съвети. Пожелаваме Ви успех в това начинание!

Още можете да прочетете тук:

4 стайни растения, които си заслужава да отглеждате

Топ 5 стайни растения

Ние от Имоти Доверие винаги сме насреща при нужда от консултация или съвет за Вашия дом. Ще се радваме да помогнем и да обсъдим Вашите идеи. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *