Цветовете на Коледа

Веднъж гледах един филм, не си спомням името му, но си спочням една сцена. Жените от детското отделение бяха решили да изплетат шапчици на децата от родилното с цветовете на Коледа и какво да видя, в следващия кадър всички деца бяха с изплетени шапчици с преплетени червени, бели и зелени конци. Предполагам и вас ви изненада тои факт? Нека да поговорим повече по тази интересна тема. Съчетаването на определени цветове за коледната украса е една от важните части от създаването на празнично настроение. Традиционните цветове на Коледа както беше споменато по-горе са червено, зелено и бяло, а ето и тяхната символика през призмата на коледните празници, а не както ние тълкуваме цветовете на нашия трибагреник.

Цветовете на Коледа - 1
Източник: freepik.com

Според коледната традиция червеното е цветът на любовта, домашния уют и емоционалната свързаност, страстта и енергията. В коледната украса, този цвят също е асоцииран с копринената чувственост на Коледа и със символиката на Дядо Коледа.

Цветовете на Коледа - 2
Източник: freepik.com

Зелената цветова гама е свързана с живота, възраждането и природата. Затова е често използвана като основен цвят за Коледа, представлявайки вечната зеленина на елхата.

Цветовете на Коледа - 3
Източник: freepik.com

Бялото е асоциирано с чистота, невинност и светлина. В коледната украса, белият сняг и белият декор създават атмосфера на зимна красота и чар. Това са основните три цвята на Коледа, от тук нататък ще ви разкажем и за допълненията към тях.

Златото и среброто представляват богатство, благополучие и звезден блясък по време на празниците. Те се използват често за добавяне на блясък и елегантност към коледната украса. От друга страна топлите цветове като кафяво и топло оранжево предават уюта и топлината на дома и огнището. Те са често използвани в коледните декорации за създаване на уютна обстановка. Разбира се, има и многобройни комбинации с най-различни цветове, създаващи весело и празнично настроение както на деца така и на възрастни. Многоцветните гирлянди, топки и декорации придават разигран и празничен вид. Детската невинност е преставена от нежно розово и леко синьо-зелено.

Цветовете на Коледа - 4
Източник: freepik.com

Вие сами можете да сте дизайнери на вашия перфектен коледен цвят. Има хора, които комбинират бели елхи и розови, сребърни или златни украшения по тях. Важното в украсата сте вие, защото чрез нея си личи вашия личен стил и уникалност. Бъдете щастливи и украсете дома си с вашите любими цветове. По този начин със сигурност ще получите най-добрия резултат.

Помнете, че най-важното е изборът на цветове да отразява вашите предпочитания и да създава приятна обстановка в дома ви. Внимавайте при комбинирането на цветове, като съчетавате традиционни елементи със съвременни идеи, за да получите уникален и персонален стил на коледната украса.

Весели, честити и цветни празници!

Ако имате нужда от съвет за закупуване или продаване на дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за Вас! Свържете се с нас още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *