Да поканим коледните празници на трапезата ни

Да поканим коледните празници на трапезата ни - 1
Източник: freepik.com

Днешната статия ухае на Коледа и на различни вкусотии, които нациите приготвят традиционно за техните коледни празници. Разбира се, нищо не може да замени нашите прекрасни и традиционни сармички, апетитни баница и пълнени чушки, но бихме искали да ви разкашем и как страните по света посрещат Коледа по своя си начин.

Коледните трапези се различават значително по света в зависимост от регионалните културни традиции и предпочитания. От изключително значение е и географската ширина, на която се намира държавата. В днешно време сме свикнали, че в магазина винаги има всичко от всякакви страни, но във времената когато традициите са се оформяли всяка държава е произвеждала специфични за нея култури и именно те са залегнали са останали в традиционните трапези за празниците. Коледната вечеря, известна още като „коледната трапеза“ или „коледният обяд“, носи в себе си богата символика, която отразява различни аспекти на вярата, обичта и общността като цяло.

Има някои основни символи, които присъстват почти на всяка коледна трапеза. Хлябът в коледната трапеза както и в църковната традиция се възприема като тялото на Христос. Радостта и сладостта на сезона се представляват от всички десерти на масата, а семейната топлина, живота и слънцето с печивата като на пълво място, разбира се е хлябът. Топлина и уют придават и типичните аромати на коледа като канела и ванилия. Да не забравяме и украсата и светлините, които символизират светлината в живота. Печената пуйка или различните видове птици сами по себе си са символ на изобилието, а в традиционния християнски контекст птицата може да бъде асоциирана и с ангелските крила. За разлика от България където предпочитаме свинското, много държави слагат именно птиче месо на трапезите си. Всичко е топло и уютно, ухае прекрасно и има нетърпение за предстоящите подаръци. Във всяка традиция по това време на годината настава една тишина, която е изпълнена с щастие и очакване.

Но обратно към трапезите на Коледа. Ще започнем с нашите съседи от северна Европа, а именно с Швеция и как те оформят трапезите си и какво за тях е уюта. Шведите почитат Коледа на 24-ти декември. Те, подобно на нас се събират на големи традиционни трапези с ястия и празнични напитки. Основното им ястие е печена шунка. За десерт те залагат на различни печива и малинова супа.

Да поканим коледните празници на трапезата ни - 2
Източник: freepik.com

Във Франция от друга страна празнуват Коледа като нас на 25-ти декември, но не с вечеря, а със закуска, която обикновенно е доста дълга и преминава в коледен обяд. Ето как става това, започва се с различни десерти като задължителния “Бъдник” сладкиш и кръгъл коледен хляб. След закуската на масата за обяд се слага печена пуйка пълна с различни треви и подправки.

Да поканим коледните празници на трапезата ни - 3
Източник: po-krasivi.net

В САЩ основното ястие е печено беконче, пълнена пуйка или патица. Десертите са коледни пайове с плодове предимно ябълки, тикви или боровинки. По традиция в Америка също празнуват Коледа на 25-ти декември, на голям коледен обяд.

Във Великобритания задължително на коледната трапеза присъства толкова типичния за тази страна десер, а именно пудинг и като допълнение има пай с месо и подправки. Въпреки наличието на този пай, нищо не може да измести пудинга, които е направен с много сушени плодове и подправки. Основното ястие е пълнено телеко филе или печена патица.

В Германия отново залагат на месо от птица печено патешко или пуешко месо е традиционно за коледната трапеза. Десертите обикновенно са Шварцвалдска торта и пудинг с бадеми. Разбира се говорейки си за традиции, няма как да не споменем и емблематичните Коледни пазари в германия, на които се предлага прекрасно греяно вино, различни видове наденички и врустчета както и други угощения и забавления, които гарантират прекрасното изкарване на хората.

Тук нашата обиколка завършва. Коледната вечеря, освен че предлага възможност за семейно обединение, е и символичен обряд, който подчертава значението на вярата, обичта и общността по време на коледния сезон. Всяко ястие, декорация и традиция имат своята уникална символика за дадения народ.

Ако имате нужда от съвет за закупуване или продаване на дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за Вас! Свържете се с нас още сега! 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *