Какво е пентхаус апартамент?

Терминът пентхаус отдавна се използва в архитектурата, както и в сферата на недвижимите имоти в чужбина, но у нас започна да навлиза едва в последните години. Това определение, характеризиращо специален тип луксозни жилища, не винаги се употребява коретно, затова Ви разказваме какво всъщност означава пентхаус и какво можем да очакваме, когато ни предложат такъв тип имот.

В най-широкото си значение пентхаус днес означава луксозен имот с голяма площ, който е разположен най-често на покрива на сградата или представлява цяла отделна постройка към нея. Оригинално употребата на термина произлиза от Ню Йорк – високите сгради с огромни покриви, емблема на града и даващи възможност върху тях да бъде изграден цял нов етаж, раждат това значение в началото на миналия век. Първоначално под пентхаус се разбира всеки вид допълнително пристроена площ, като с ударния икономически растеж и бума на строителството в САЩ все по-често започва строго да описва покривни допълнително изградени помещения.

Нуждата от повече и повече свободна жилищна площ във все по-разрастващия се мегаполис Ню Йорк, а и по другите големи градове, принуждава строителите да използват всяко свободно кътче. Смята се, че най-напред в подпокривните пространства, поради липса на друго свободно място, са започнали да се пригаждат скромни пристройки за персонала, портиерите на сградата, по-бедни нюйоркчани. Впоследствие това се променя и днес пентхаус апартаментите са смятани за връх в луксозните имоти.

Пентхаус жилищата могат да са пристройки към последния етаж, така формиращи голям луксозен мезонет или дори тризонет, а могат да са и изцяло отделени самостоятелни имоти. В последните години терминът пентхаус се употребява по-свободно, както у нас, така и в чужбина, за апартамент, които най-общо казано се намира на последен етаж и се отличава с висока цена, престиж, дизайнерски стил и лукс.

Определението пентхаус апартамент много често можете да срещнете като предложение в скъпите хотели – често това е най-луксозният им и изискан апартамент, достигащ до колосални суми и достъпен или запазен за специални клиенти.

У нас с думата пентхаус се характеризират най-често луксозни, отличаващи се със скъпа и дизайнерска мебелировка апартаменти, които са разположени не толкова на покрива като допълнителна пристройка, но на последен етаж, имат големи тераси, излаз на покрива на сградата или представляват луксозен мезонет или тризонет.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *