Какво да разбираме под „общи части“ на сграда

Говорейки за общите части на една жилищна сграда, хората често не са съвсем наясно какво точно се има предвид под този термин. Важно е да знаем какви са правата и задълженията ни, свързани с т.нар. общи части.

На практика всички части от жилищната сграда, без Вашия собствен апартамент, включително и земята, на която е построена тя, са общи за всички притежаващи имот в нея. Всички помещения и части, които ни „позволяват“ да ползваме собственостите си в сградата, са обект на съсобственост – това са стълби, етажни площадки, допълнителни помещения из сградата, тераси, козирки и т.н.

Общите части се делят на два вида:

Общи части по естество

Това са земята, върху която е построена сградата, основи, стени (външни и вътрешни) между отделните части, плочи, гредореди, стълби, площадки, покрива, комините, врати, асансьора, тръби, улуци и т.н.

Общи части по предназначение

Това могат да бъдат: портиерна кабинка, стаичка, склад, партерен етаж, дворно място около сградата и др.

Важно е да знаете, че ако някой от собствениците в сградата извърши ремонтна дейност на някоя от общите части, която е била наложителна, похарчените средства за ремонта трябва да му се възстановят от общата каса на сградата.

Решенията, свързани с общите части, се взимат от всички заедно на Общо събрание.

По закон общите части не могат да се делят. Дяловете на отделните собственици в тях съответстват на съотношението между стойностите на отделните помещения, които са тяхна собственост, и се изчисляват при учредяването на етажната собственост.

При неспешни ремонти и за текущото поддържане на общите части на етажната собственост, собствениците или наемателите правят ежемесечни вноски в размер, определен в Правилника за вътрешния ред или с решение на Общото събрание. Те се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.

Може да харесате още...

1 Response

 1. stivi каза:

  Здравейте.
  Живея на 1 етаж в блок.
  Не ползвам и никога не съм ползвал асаньора.
  Таксите който събираме залащам по малко защото не ползвам асаньора.
  Налага се ремонт на асаньора защо да плащам за нещо което не съм ползвал никогага,и не съм го счупил аз..Който ползва нещо да плаща.
  За всики ремонти по входа се включвам винаги,но за асаньора защо.
  Все пак има и стълби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *