Хюга – датското изкуство за уют в дома

В последните години от Дания се разпространи из цял свят една идея, около която се върти голяма част от тяхното ежедневие. Изписани са десетки книги по темата. Това е концепцията за „хюга“. Трудно ще намерите точен превод от датски, но основният смисъл е създаването на атмосфера, на чувство за уют и спокойствие и оценяване на малките неща. Няколко лесни промени в обстановката в дома ни са достатъчни, за да създадем това чувство и в нашия дом. Ето и една част от тях.

Свещи

Това, което датчаните масово свързват с хюга, е светлината от свещи. Това е така, защото тя създава префектната атмосфера, повдига духа и оставя усещане за топлина в зимната вечер. Независимо дали сте сами или с приятели, няма по-приятно нещо от стая, осветявана от свещи.

Добавете елементи от природата

През зимата може да няма зеленина навън, но това не спира датчаните да внесат природата у дома. Това важи най-вече за дървото. Дървени подове, мебели, също и декоративни предмети. Всичко, което ни помага да се чувстваме по-близо до природата у дома, съответства на идеята за хюга.

Книгите

След дълъг ден почивка в компанията на хубава книга е още един от принципите на хюга, особено през зимата, когато човек предпочита да се сгуши у дома на топло. Затова наредете нови и интересни за Вас заглавия на рафта. Гледката на тази малка библиотека сама по себе си вече прави стаята да изглежда по-приветлива.

Кът за четене

И след като заговорихме за книги, не може да не споменем нуждата от създаване на уютно място, където да можем да се усамотим с топло одеало и да се наслаждаваме на спокойствието. Датчаните си имат и дума за това – hyggekrog или техният уютен кът. В контекста на хюга това е пространство, където се чувстваме в мир и спокойствие.

Избирайте топли цветове

Общата цветова гама има огромен ефект върху това колко приветлив се усеща домът. От голямо значение за датчаните е да се придържат към по-топлите и успокояващи цветове. Няколко нови възглавници или декоративни предмети в неутрални, топли цветове са достатъчни за целта.

Актуалните оферти за имоти и съветите за обзавеждане на нов дом са от нас, екипа на „Имоти Доверие”, а изборът е от Вас! Очакваме Ви на познатия адрес: ул. „Андрей Сахаров“ 14Б, 1784 Младост 1, София и онлайн: http://www.imotidoverie.bg/.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *