Какво му трябва на домашния майстор? – част 1

Независимо дали живеете под наем или в свой собсвен апартамент, все някога ще Ви се наложи да влезнете в роля на майстор/декоратор/дизайнер. Разбира се, съществуват повреди в дома, които трябва да бъдат възложени на професионалисти. Но има и дребни неща, които можем да свършим и сами, независимо дали става въпрос за декор, обзавеждане или дребни ремонтни дейности.

Ето какво трябва да предвидим като инструменти и аксесоари, за да сме готови за действие във всяка възникнала ситуация!

Комплект механични отвертки
Разбира се, никога не знаем кога „ей онова болтче ще се развие“ или кога ще ни се наложи да „завием някоя друга видийка“ или пък „да завием дръжката на хладилника“. За подобни дреболийки препоръчваме винаги да имате комплект отвертки у дома. Както сами знаете, те са различни по размер и вид, затова е добре да имате повече разнообразие.

Отвертки

Ротационен чук
Ротационният чук е инструмент, който се използва за пробиване на дупки, особено върху бетони или други твърди материали. Той е измислен, за да направи пробиването възможно най-лесно. При поставяте на болтове за врати, шкафове или нещо, което се нуждае от сондиране на стената, обичайният проблем е, че нормалните свредла изискват от вас да упражнявате натиск върху нея. Дупките не са толкова чисти, бетонът се разпада, причинявайки повече щети. Ако използвате правилния инструмент като ротационния чук, дупките ще бъдат чисти, стените няма да бъдат повредени и не е нужно да натискате машината и да полагате твърде много усилия за пробиване.

ротационен чук

Клещи
За начало са ви необходими комбинирани, плоски и резачки за начало. Използват се предимно за захващане и за отрязване на тел и проводници, но биха могли да разширят значително приложението си. Плоските клещи се използват за захващане на сравнително малки части, а заедно с това и при различни манипулации на захванатия елемент (огъване, леко отнемане на повърхност, усукване, издърпване, подаване и т.н.).
Има и клещи с удължени върхове, които могат да са с плоско-прави или плоско-заоблени върхове, които се използват за работа в тесни и труднодостъпни пространства. Клещите с тънки и дълги върхове се използват за работа с фини детайли, а тези с по-къси върхове осигуряват голяма сила на стискането.

клещи

Акумулаторна бормашина
Някои модели бормашини могат да се употребяват за завиване на винтове и различни монтажни дейности. Особено подходящи за този вид дейности са инструментите с акумулаторно захранване, известни още като винтоверт. Те са с удобна ергономична форма и дават автономия на работа от 2 до 5 часа, в зависимост от типа на използваната батерия.

Акумулаторна бормашина

Ролетка, ръкавици, шкурка, пирончета и всичко най-дребно!
Това са инструменти за т.нар. „примитивно строителство“ или инструменти от първа необходимост. Не Ви препоръчваме да започвате какъвто и да е дребен ремонт без тях.

За още полезни съвети за дома Ви екипът на Имоти Доверие е винаги насреща! Обадете ни се!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *