Как да полагаме грижа за дървените мебели?

Качествените мебели от дърво могат да издържат изпитанията на времето и дори да се предават от едно поколение на друго. Разбира се, това няма да е възможно, ако не се грижим адекватно за тях. Днес Ви предлагаме няколко съвета как да запазите дървените мебели у дома от различните видове влияния, които околната среда може да окаже.

На първо място при покупка на съответната мебел – маса, бюро, шкаф и т.н. – винаги е добре да попитате още в магазина за по-специфични указания как да почиствате и полирате покритието. А за мебелите, които вече имате у дома, ето какво е добре да вземете под внимание.

Подложки

За да избегнете трайно запечатване на следи от чаши, винаги използвайте подложки. По същата логика никога не слагайте чинии с горещи ястия директно върху дървената повърхност, за да избегнете повреда поради загряването. В магазините за домашни потреби се продават подложки за чаши и чинии в най-разнообразни дизайни подходящи за всеки вкус. Ако сте творчески настроени, можете и да изплетете собствени подложки, съчетавайки красивото с функционалното!

Светлина и топлина

Външни фактори като слънчева светлина, топлина и други може да е пагубна за издържливостта на дървените мебели. Ако се налага да поставите дървена мебел до прозореца, задължително сложете завеси или щори, които поне в голяма степен да изолират слънчевата светлинa, така че да не избледнява цветът на дървесината. Ако имате камина в хола, в никакъв случай не поставяйте дървена мебел в близост, тъй като топлината може сериозно да увреди състоянието й.

Почистване на прах

Разбира се, тази задача не е любима на почти всички ни, но в същото време е най-доброто, което можем да направим, за да поддържаме дървените мебели в безупречен вид. Въздушните частици се натрупват и създават тънък слой мръсотия върху дървото, като по този начин повърността се надрасква. Избърсвайки праха често, можем да предотвратим това. Важно е за целта да използвате мека материя като памучна тениска или микрофибър. За да достигате по-трудно достъпни места, препорчъваме да използвате четка за прах от агнешка вълна.

Какви препарати да използваме?

Само избърсването на прах не е достатъчно. Нужни са допълнителни препарати, ако искате да почистите в дълбочина. Никога не използвайте обикновени препарати, тъй като те могат да увредят повърхността. Ако трябва да отстраните голямо петно, потопете кърпа във вода с лек почистващ препарат за съдове. След като почистите, вземете друга кърпа, потопете я в чиста вода и почистете мястото отново, след което подсушете веднага. Ако става въпрос само за рутинно почистване, най-добрият вариант е препарат, съдържащ лимонов концентрат.

Как да се справим с миризмата от стари мебели?

По-старите дървени мебели може да излъчват неприятен мирис. Този проблем може да се реши лесно, като поръсите малко сода за хляб върху дървото. За вътрешността на шкаф, например, може да сложите съд с въглища вътре в шкафа, който да попие създалата се миризма на старо.

Ние, от Имоти Доверие, можем да Ви дадем полезни съвети, свързани с избора на Вашия нов дом! Обадете ни се още днес!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *