Да се стоплим уютно!

камина

С наближаването на зимния сезон температурите рязко се понижиха и ние определено усетихме температурната амплитуда от последните дни! Ето защо днес ще Ви представим един алтернативен източник на топлина в дома- камината. Всеки познава практичната й страна, а именно да отоплява помещението в дома, но тя също е източник на уют и комфорт.
Без значение на какъв вид ще се спрете, можете да бъдете сигурни, че този отоплителен уред от една страна ще увеличи стойността на жилището Ви, а от друга – ще намали значително сметките ви за отопление.

Дърва или пелети?
Дървата са най-евтиното гориво. Може да ги закупите нарязани с различна дължина, но не е изключено да се наложи допълнително да ги нацепите с брадва или специална машина. Суровите дърва не са подходящи за огрев, защото имат висока влажност (50–65%) и отделят близо двойно по-малко топлина от добре изсъхналите дърва. Добре е влажността на дървата да бъде по-ниска от 15–20%, което се постига за около две години съхранение под навес на проветриво място. Отоплението с дърва може да е най-икономично, но уредите на пелети са едни от най-практичните и екологични решения. При еднакво тегло, енергийното съдържание на пелетите е 2 пъти по-високо от това на дървата, а складирането им е лесно, тъй като не са обемисти и не заемат много място. Освен това, те са екологично чисто гориво, тъй като се добиват от възобновяеми източници – произвеждат се от чисти стърготини, компресирани при високо налягане без добавяне на лепила или други вещества. Голямо преимущество на пелетите е отделянето на много малко сажди. Пепелта им пък е богата на калий и фосфор и може да се използва като ценен материал за торене.

Камина

Къде в дома можем да поместим камина?
Ако искате топлината да бъде равномерно разпределена в стаята, добре е да поставите уреда в средата на помещението. Ако разположите камината близо до стената, ще спестите място, което е за предпочитане, ако пространството в стаята е ограничено. Освен това, ще може да я свържете с комина по-лесно. Другият вариант е да вградите камерата в преградна стена – например между хола и кухнята. Необходимо е също така да изчислите приблизителния обем на помещението, което ще отоплявате. За добре изолирано жилище може да предвидите 40W на кубичен метър.

електрическа камина

Да се сгреем икономично!
Независимо, че непрекъснато се опитваме да повишим енергийната ефективност на дома, сметките все се увеличават. За да спрете (или поне да намалите) това увеличение, можете да заложите именно на камина като средство за отопление. Разбира се, самият вид на камината също е от значение- тези на газ и на дърва губят голяма част от топлината си заради комина.
Но и за това има решение- електрическа камина! Тя поддържа постоянна стайна температура.
Без значение на кой вариант ще се спрете, можете да бъдете сигурни, че камината чувствително ще намали разходите за отопление.

Камина на дърва

Лесно и уютно.
Още един бонус на камината е фактът, че не е трудемка за поддръжка. Извън периодичната проверка на изправността на камината, с която най-често се заемаме непосредствено преди началото на зимния сезон, отоплителните съоръжения и уреди от този тип не изискват особени грижи. Но не на последно място – инсталирането на камина у дома ще създаде усещане за топлина и уют, непостижимо с който и да е друг отоплителен уред!

Бяхме ли полезни за Вас? В зимния сезон, нека изберем за Вас най-подходящото и топло жилище! Свържете се с екипа на Имоти Доверие!

Виж още: Камината – символ на уюта през зимата

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *