Защо да изберем еко мебели с FSC сертификат?

Знаете ли какво означава FSC сертифицирана мебел? Съкращението означава Forest Stewardship Council – неправителствена организация, която поставя високи стандарти за работата на горското стопанство и експлоатацията на дървесина, които да балансират полезността за обществото с екосъобразност.

В тази връзка, ако дадена мебел е с етикет FSC, означава, че е направена съгласно поставените от организацията стандарти. Тези стандари се смятат за „златни“ в индустрията, тъй като гарантират, че дървесината идва от гори, които се поддържат отговорно, с грижа за околната среда и обществото и са икономически оправдани. Защо да изберем мебели с FSC сертификация за нашия дом?

Според FSC, горите съставляват 30% от общата земна площ. Потребители, които се стремят да живеят зелено, трябва да се ориентират към избор на по-устойчиви мебели за дома и градината. Една от основните причини за дефорестацията е както легалното, така и нелегалното изсичане на първични гори, за да се задоволи пазарната нужда от продукти от тропическа дървесина. Това, обаче, нанася тежки последици върху природата като напълно заличаване на естествените гори в Южна Америка, Азия и Африка.

На пръв поглед елементарен избор за покупка на масичка за кафе или нощно шкафче може да има огромно влияние върху опазването на най-ценните тропически гори. С това можете да направите своя малък принос към подкрепата на горското стопанство, резултат от което ще е намаляване на парниковия ефект и защита на редица животински видове.

Всеки избор за покупка, който правим, влияе на околната среда – позитивно или негативно. Нека да бъдем от страната на позитивното! 🙂

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *