Книги, които разказват за любовта към дома

Какво е домът за Вас? Да си неразривно свързан с корените си, с мястото ,където си роден. Или е възможно да намериш уюта на топлото, домашно огнище и на чуждо място, стига да се чувстваш обичан и принадлежащ. Днес подбрахме за Вас няколко интересни заглавия, които будят дълбок размисъл за понятието „дом“. Вижте кои са те.

„Хайди“ от Йохана Спири

Макар и класифицирана като детска книга, „Хайди“ е способна да породи във всички възрасти много въпроси за силата, която те свързва с едно място, което обичаш с цялото си сърце. Хайди е малко момиче, което остава сираче и затова се налага да живее в Алпите със своя дядо отшелник, когото никой от близкото село не харесва особено заради трудният му характер. Но противно на очакванията, момичето се влюбва в красивата планина, чистия въздух, животните, за които се грижат двамата с дядо й и като цяло простия живот сред природата. Нещата се променят, когато Хайди трябва да замине далеч от любимото място, за да се грижи за Клара – болното момиче на богато домакинство във Франкфурт. След известно време на мъка по дома й в планината, тя отново се връща в планините при дядо си, а нейната вече близка приятелка Клара я посещава и открива лечебната сила на природата, която успява да я излекува от болестта. Историята е прекрасна именно защото показва как връзката с дома е вечна и един ден рано или късно се завръщаш, за да преоткриеш изгубеното щастие.

„Супа от нар“ от Марша Мехран

Марджан, Бахар и Лейла – три млади жени, принудени да избягат далеч от родината Иран по време на войната през 70-те години на миналия век. Без подслон и други близки, те са принудени да оцеляват на различни места, докато съдбата не ги отвежда до ирландската провинция, където трите сестри правят опит да изградят ново и по-добро начало за себе си. Донесли най-доброто със себе си от иранската кухня, те отварят новото кафене в града „Вавилон“, където предлагат най-вкусните и ароматни ястия и сладкиши. Не е лека задачата да се справят с този нов живот на непознато място – трите момичета трябва да се справят с редица изпитания, предизвикани от местните тесногръди жители, едни от които клюкари и лицемери, други – действащи само за собствена печалба и трети – потънали в предразсъдъците си към непознатото. Марджан, Бахар и Лейла са чудесен пример за това как дори на такова място може да посееш семето на уютен и топъл дом стига човек да е заедно с любимите хора във всичко.

„Последната любов на баба Дуня“ от Алина Бронски

Територията в близост до Чернобил несъмнено е последното място, където човек би искал да стъпи дори и за малко, камо ли да прекара остатъка от живота си там. Баба Дуня не е от тези хора. Историята се заформя около тази забележителна личност с нейния непримирим дух, силна воля и магарешки инат. Вероятно любовта й към родното място е непонятна за повечето читатели, но тъкмо в това се крие смисълът на книгата – една жена, която „на живот и смърт“ е решена, че няма да позволи да я отделят от мястото, което въпреки трагичния инцидент, си остава нейният свиден дом и крепост.

Любовта към дома е необяснима. Дом можем и да си изградим навсякъде на основата на любовта, сплотеността и съкровените преживявания. За нас, в Имоти Доверие, домът е всичко най-ценно, от което се нуждаем, затова винаги можете да разчитате на нас за помощ в избора на Вашия нов дом. Обадете ни се още днес!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *