Кои са шестте вида архитекти?

Запознати ли сте с работата на различните видове архитекти? Днес подбрахме за Вас шест вида архитекти с различни функции, чиито знания са приложими в различни по предназначение сгради. Ето кои са те.

Жилищен архитект

Жилищните сгради привидно стават едни и същи след стандартизацията в резултат на индустриалната революция през миналия век. Някои квартали, обаче, се радват на красив, индивидуален дизайн по идея именно на жилищен архитект. Те работят с клиенти, чието основно изискване е персонализацията. Съобразяват се с изисквания за пространство и функционалност, изчисляват разходите за материали и услуги, както и необходимото време за завършване на строежа.

Търговски архитект

За търговския архитект една успешно проектирана сграда е естетически издържана и в същото време функционална, като функционалността варира в зависимост от целта на сградата. Основната цел е човек да може лесно да се ориентира вътре в нея. Например в добре проектираната сграда на един мол клиентите лесно могат да намират магазините, които искат, без да се загубят или да вървят повече, отколкото трябва. Това е работата на търговските архитекти. Те се специализират в проектирането на такъв тип публични сгради, като от тях се изисква да имат дълбоки познания по инженерство, конструиране – стандарти, цени, безопасност – както и да имат креативно мислене и артистичен нюх.

Архитект на „зелени“ сгради

С климатичните промени и силно ограничените невъзобновяеми енергийни източници, се налага все повече наличието на експерти, които да умеят да проектират т. нат. „зелени сгради“. Задачата им е чрез иновативни методи да проектират сгради, които щадят природата и са енергийно ефективни. Тези архитекти се специализират в полета като аеродинамика, слънчева светлина и природосъобразни строителни материали и технологии.

Ландшафтен архитект

Ландшафтните архитекти се занимават с външни пространства: паркове, градини, квартали и всякакви публични места. Целта на ландшафтния архитект е проектираното пространство да е ефикасно, ангажиращо и в хармония със заобикалящата среда. Подбират строителните материали, както и растителните видове за зелените площи, поради което се налага да познават добре градското озеленяване. Трябва да са наясно и с подходящите за съответния климат растителни видове.

Градски архитект

Това е по-широк термин, който обобщава работата на пространствения дизайн, строежа на сгради, както и озеленяването. Този вид архитекти работят за групирането на сгради, проектирането на пътни възли и като цяло вътрешноградската пътна мрежа. Резултат от тяхната работа е чувството за организираност и форма на града. Градските архитекти се сблъскват и с редица проблеми в икономически, политически и културен аспект.

Индустриален архитект

Архитектурата на индустриална сграда е жизненоважна за функционалността й. Трябва да е проектирана, така че да подпомага процесите, които се случват вътре и това е основна задача на индустриалните архитекти. Те трябва да разбират напълно различните индустриални процеси и на базата на това да проектират ефикасни и функционални сгради.

Още по темата:

Стандарти, чрез които се пести енергия в сградите

Стабилността на сградите се гарантира от технически паспорти

Предимствата да живеем в сграда ново строителство

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *