Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените

За да бъде дома Ви функционален и безопасен е нужно да направите списък с нещата, които трябва да подмените и точното им време за това. Добавете следните задачи към своя календар и осигурете личното си спокойствие!

Детектори за дим

Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените 1

Тук влизат и детекторите за въглероден оксид. Средната им продължителност на живот е 7-10 години. Специалисти в областта на противопожарна защита съобщават, че активно работещите детектори за дим увеличават шанса за оцеляване от пожар с 60%. Ето защо е нужно регулярно да ги поддържате, като сменяте батериите поне веднъж годишно. Хубаво е през 2-3 години да сменяте устройствата.

Водните филтри

Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените 2

Ако имате водни филтри в хладилника си, то той трябва да се сменя на всеки 6 месеца. Филтрите за дестилационната кана – на всеки 2 месеца, а в останалите системи – от 3 до 6 месеца, в зависимост от препоръките на производителя. Душ филтрите следва да се сменят на всеки 6 до 12 месеца или според указанията на производителя за съответния модел. Минералните отлагания влияят върху ефективността на филтъра, а натрупването на бактерии влияе на вашето здраве. Водните филтри са важни, тъй като намалят излагането на вредни бактерии, химикали и тежки метали от канализацията.

Домашните машини

Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените 3

Хладилника е редно да се сменя на всеки 10-15 години. Имайте предвид, че можете да изберете и по-ранна подмяна, за да се възползвате от енергоефективните модели. Само за справка един 10-годишен хладилник използва два пъти повече електричество от по-нов модел с категория Energy Star.
А що се отнася до съдомиалната, тя би могла да издържи 15 години, ако редовной почиствате всичките части.
За пералнята важи периода 8-10 години при правилна поддръжка, която може да включва подмяна на уплътнението на вратата или затягане на водните връзки под машината при течове. Може да се наложи да нивелирате машината или да се погрижите за мотора, ако машината издава прекомерен шум.

Прозорци

Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените 4

PVC прозорците издържат около 25 години или повече, в зависимост от качеството им. Дървените дограми издържат между 10 и 20 години, като този период отново зависи от качеството и поддръжката на дървото през годините. Важно е да ги подмените ако забележите гниене по рамките или ако уплътнението пропуска.

Килими

Полезно: 5 неща у дома, които трябва да подмените 5

При идеални условия (които не включват постоянно подлагане на слънчева светлина) килимът би могъл да издържи до 10 години без да го подменяте. Ако обаче е претърпял щети, заменете го по-рано, тъй като петната от домашни любимци могат да причинят астма, алергии или дразнения на кожата и очите. Това е особено важно ако имате деца в дома си.

Бяхме ли полезни за Вас? Свържете се с екипа на Имоти Доверие при нужда от нов дом!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *