Как да предпазим дома си от пожар – съвети за безопастност

В периода на покачване на температурите, а и не само, е необходимо да помислим за сигурността на нашия дом. Само за две минути огънят може да стане животозастрашаващ. След пет минути едно жилище може да бъде напълно погълнато от пламъци. Ето защо за личното ни спокойствие е добре да създадем план, който да предотврати или да поне да намали рисковете при евентуален пожар.

Бъдете подготвени с пожарогасител
Имайте предвид, че пожарът се разраства много бързо. Един малък пламък може да се превърне в пожар само за 30 минути. Ето защо е изключително важно да имате пожарогасител в дома си, но и нещо повече- поинтересувайте се как се използва, за да спестите време при евентуална пожарна ситуация.

Как да предпазим дома си от пожар - съвети за безопастност 1

Аларми за дим
Те значително повишават шанса за оцеляване в смъртоносен домашен пожар. Но не е достатъчно само да инсталиране алармена система. При нея е важно да проверявате изправността й поне 2 пъти годишно, да сменяте батериите на устройството всеки месец и да я заменяте на 8-10 години с инструкциите на производителя. Така ще гарантирате собственото си спокойствие.
Още един важен съвет от нас- не изключвайте алармата за дим когато готвите – повечето пожари у дома стават именно чрез забравен включен уред, който се нагрява до висока температура. Не оставяйте уредите включени без наблюдение и никога не пускайте сами електроуреда или газовия котлон.

Проверявайте често електрическите уреди
Сменете всички износени, стари или повредени кабели на уреди и не използвайте кабели под килими или мебели. Уредите, които загряват или правят искри по време на употреба трябва да бъдат изключени от захранването.

Как да предпазим дома си от пожар - съвети за безопастност 2

В случай, че се отоплявате на електрическа печка, то винаги обръщайте внимание на предметите около нея. Не дръжте нищо близко до такива уреди. Изключвайте винаги, когато напускате помещението.

Вижте още >> Какво е добре да знаем за противопожарната аларма?

Ние от Имоти Доверие сме насреща за съвети относно Вашето жилище! Свържете се с нас!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *