Как да предпразим килимите от избеляване?

Как да се предпазим килимите от захабяване

Ето, че се задава един от най-приятните сезони – лятото! Но с настъпването на горещите слънчеви лъчи идва и проблемът с тапицериите и килимите у дома- започват да избеляват ако са подложени на постоянна светлина.

Питали ли сте се защо някога бабите ни слагат картон или плътна повърхност на прозореца? Това е свързано именно с „борбата“ за проникване на слънцето, в следствие на което мебелите и мокетите изглеждат леко захабени. Разбира се в днешно време сенчестата функция се изпълнява от щорите или плътните пердета, но те правят помещенията доста по-тъмни. Ето някои практични начини за справяне с проблема.

Сложете фолио
За да предпазите килимите и дамаските на мебелите, а в същото време да се радвате на слънчевата светлина, можете да сложите фолио на прозорците. Потърсете такова с UV защита. Именно тези лъчи увреждат тъканите в дома ни.

Освежавайте често
Минавайте килимите с мокра четка или прахосмукачка, която има програма изпиране. Преди да го направите обаче изтупайте добре килима, за да го освободите от прах и дребни боклуци.

Прибирайте килима през лятото
Много домакинства прибират килимите и мокетите през лятото. Това ще ги запази от избеляване, но също така е практично и за Вас самите – без килим е много по-прохладно и свежо. Това разбира се зависи и от начина, по който сте обзавели помещението. Ако имате възможност, възползвайте се от този съвет и ще удължите живота на килима с поне 5 години.

Монтирайте сенник
Това е друга алтернатива за справяне с проблема. Десйтвително сенникът изисква повече време и ресурс, но това е инвестиция, която ще Ви се отплаща с години. По този начин значително удължавате живота на текстилните мебели и килими в дома, тъй като сенникът поема част от слънчевата светлина и пази естествена сянка.

Ние от Имоти Доверие сме насреща винаги за осигуряването на Вашия домашен уют. Свържете се с екипа ни!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *