Вана у дома – да или не?

Вана у дома - да или не? 1

Стигне ли се до обзавеждане на ново място, възникват множество дилеми. Една от основните, които се забелязват, присъства именно в банята. Освен цвят и вид на плочки, цвят и вид на смесители, шкафове и мивки, видът на душа също представлява тема за размисъл. Душ кабина или просто свободно пространство или пък вана? Ваната е нещо, което привлича почти всеки, но често бива използвана рядко и след време се превръща по-скоро ненужна. Въпреки това си остава като хубава възможност за релакс от време на време. Но стане ли дума за слагане на вана мненията са най-различни, затова по-долу ще опишем някои от основните предимства и недостатъци на ваната в банята у дома.

Моят дом- моят релакс

Основен аргумент „за“ би бил успокояващият ефект на това човек да си вземе вана. Подобен релакс отпуска психически, кара го да забави темпото и динамиката на бързия живот и свят около него. Наличието на вана и съпровождащите я продукти като соли за вана, бомбички, етерични масла и пяна оказват нужното ниво на отпускана без човек да се нуждае от от хотелска стая с вана на друго място – разполага с този лукс и свобода в уюта на собствения си дом.

Банята- домашното ни СПА

Вана у дома - да или не? 4

Втори аргумент, подкрепящ първия би бил, че отново човек от собствения си дом е способен да си подари „спа“ усещане и да се „поглези“ без на напуска апартамента или къщата си, както да ни спести и по-големи разходи по нощувка в СПА хотел.

Улеснение и удобство за децата

За живущите с деца ваната би се оказала подходяща при къпане на малките. Някои хора казват, че ваната улеснява многократно процеса по изкъпване на децата, защото служи като басейн или корито. За самите деца би било по-забавно и приятно, защото напомня именно на басейн, а за родители улеснението се изразява в това, че децата могат да седнат спокойно във ваната и да бъдат изкъпани с душа, по внимателен и лесен начин.

Разходите за вана

Вана у дома - да или не? 3

Основен аргумент против ваната в дома би представлявала цената на ваните. Каквато и вана да е, колкото и луксозна, от какъвто и материал да е тя, нейната цена ще е със сигурност по-висока от тази на обикновено отделено място със завеса за баня и праг или душ кабина. Съответно всеки трябва да съобрази решението си с личния си бюджет.

Поддръжката на ваната

Тя не е като обикновените бани и много хора не си дават сметка, че изисква повече грижи от обикновено. Нужна е поддръжка и също по-внимателно и често почистване, особено, ако тя се използва от повече от един човек. Чистене и поддръжка не само от хигиенна гледна точка, но и поради факта, че при ваните поправката е трудна и често при проблем решението е купуването на изцяло нова вана.

Пространството в дома

Ваната може да се окаже повече пречка, отколкото удобство, когато човек иска да вземе просто бърз душ. Бързото или дори бавното къпане е в пъти по-неудобно във вана, отколкото при нормален под. Също така се увеличава и риска от подхлъзване при ваната, което за множество хора е основната причина да се откажат от ваната. От друга страна при наличието на малка баня, ваната би била трудна за монтиране и поддръжка. Ако квадратурата не го позволява, по-добре да не се лишаваме от други полезни компоненти в банята- напр. шкафче за мивка, пералня и пр.

Ако имате нужда от нов дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за вас при избора му. Свържете се с нас!

Вижте също>> Трикове при обзавеждане на банята

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *