Асиметрията – защо е важен елемент в интериорния дизайн?

Когато става въпрос за интериорен дизайн, тенденциите не са толкова важни, колкото основните принципи, върху които стъпва интериорния дизайн. Днес ще Ви обясним някои от тях, а именно какво е асиметрията, защо е необходима и как можем сами да въведем някои промени още сега.

Какво е асиметрията?

Най-просто казано това е вид баланс, често прилаган в дизайна. Обикновено, когато дизайнерите мислят за баланса като концепция, си служат най-вече със симетрията – или огледалните образи – в интериорните си проекти. Това е логичен избор, но съвсем не е единствения възможен. Реално погледнато има три различни вида баланс, на основата на които може да се разработи един интериор. Те са:

  • Симетричен баланс – този баланс се създава като дадената стая се разделя на две равни части, които са огледални една за друга. За пример – дневна стая с два еднакви дивана с една масичка за кафе между тях
  • Асиметричен баланс – В случая стаята се балансира чрез повторение на форми, линии и цветове, но няма огледалност. Пример – дневна стая с диван, в единия край на който има масичка, а в други край – лампа
  • Радиален баланс – Това е най-често ползваната опция. Включва поредица от еднакви елементи, разположени около един общ център. Често се среща при масите за хранене, където се слагат няколко еднакви стола около масата.

Защо асиметрия?

Придава по-голяма визуална атрактивност. Симетричните гледки в един момент стават скучни за окото, докато асиметрията винаги прави впечатление. Психологията има обяснение за това. Умът преработва информацията по такъв начин, че окото първоначално се опитва да улови възможно най-много шаблони и повторения, което означава, че симетричните стаи са по-лесни за възприемане, докато при асиметричните ни отнема повече време да възприемем обстановката и това прави помещението по-интересно. Освен това асиметрията е по-небрежна, непретенциозна и създава повече усещане за непринуденост.

Как да приложим асиметрията?

Няма строго определени правила за постигане на асиметрия. Ето някои стъпки, с които можете да започнете веднага:

  • Изберете основна фокусна точка – това може да е камината или друго място, където често се събира семейството и започнете да прилагате асиметрията около тази точка
  • Няма значение колко е голяма фокусната точка – не е необходимо асиметрията да е дебело подчертана.
  • Съчетавайте заобикалящите елементи – подберете елементи еднакви по вид, цвят, черти и форми
  • Използвайте възприятието си – как Ви кара да се чувствате асиметрията, която сте постигнали? Най-важното е да постигнете удовлетворение от начина, по който изглежда интериора.

Асиметрията е един от основополагащите принципи на интериорния дизайн. А Вие бихте ли приложили някоя от изброените техники?

Независимо какъв е вкусът Ви за интериор, ние, от Имоти Доверие, сме винаги на среща да Ви помогнем да откриете мечтания дом. Свържете се с нас още днес!

Заглавно изображение: Amit Apel Design Inc.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *