Как да се предпазим от алергии у дома?

Алергиите не са типични само за пролетта. Ако не обръщаме внимание на важни детайли около поддръжката на дома ни, допускаме появата на вътрешни алергени и през студените сезони. Те лесно могат да се избегнат, ако предприемем следните стъпки.

Сменяйте филтрите на пещта

Ако у дома използвате пещ за отопление, сменяйте филтрите по-често. Алергените като прах и мръсотия от домашни любимци се натрупват по въздуховода. Препоръчваме да използвате високо ефективен филтър за пещ, за да намалите количеството вредни вътрешни алергени, които циркулират в дома Ви. Препоръчително е да сменяте въздушния филтър поне на всеки 90 дни; за да запомняте по-лесно, го сменяйте в началото на всеки годишен сезон.

Грижете се за спалното бельо

Акарите са често срещани вредители, които могат да се загнездят във възглавници, матраци, мокети и мека мебел. Сложете им антиалергични покривала. Прането на чаршафите и калъфките за възглавници поне веднъж седмично също е добра практика против акари.

Почиствайте редовно

Добавете ХЕПА филтър на прахосмукачката си. При бърсане на прах използвайте микрофибърен или електростатичен материал, който да задържа праха, а не просто да го раздвижва. Ако имате алергия към прах, докато почиствате, слагайте маска тип N95. По възможност не слагайте на пода мокет, защото задържа повече прах и мръсотия и е по-труден за почистване.

Домашни любимци

Няма породи кучета и котки, която да не носят никакви алергени. Нужно е редовно да се грижим и за тяхната хигиена, като ги къпем поне веднъж в седмицата. Задължително е да си мием ръцете със сапун, след като сме пипали кучето или котката. Много стопани са свикнали да спят с домашните любимци, но това може да е основен причинител на алергия.

Можете да разчитате на Имоти Доверие за полезни съвети и практики, както и за намирането на най-подходящото жилище. Обадете ни се още днес!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *