Какво прави един квартал прекрасен за живеене?

Кварталът не е просто мястото, където се намира нашето жилище. Тук сме част от общност, и като такава, имаме възможността и задължението да допринасяме към общото благо. Когато добием нагласата на колектив, в който всяка единица поема поравно грижите за общото цяло, кварталът ни се превръща в едно по- приятно място за живеене. Как това може да стане реалност? Ето как.

Грижа за собствения дом и извън него

Разбира се, първата стъпка е всеки да се погрижи за собствения си дом, собствения си двор – да посадим цветя, да почистим листата, да измием прозорците. След това идват наред и общите площи в квартала – да положим общи усилия улиците и тротоарите да са чисти от отпадъци, да посадим дърво или да се грижим за цветна градина пред блока. Да поставим контейнери за рециклиране на различни места из квартала и да ги използваме по предназначение.

Съобразителност към останалите

Да проявяваме съобразителност и разбиране към съседите, които се намират в непосредствена близост до нас, е вече не толкова често срещано явление, но за да излезем доволни всички от каквато и да е ситуация, е нужно да променим нагласите си, поставяйки се на мястото на другия. Да не бъдем прекалено шумни в късните часове на вечерта, да не блокираме входа на съседа с колата си.

По-добра комуникация – по-организирана общност

Организиране на общи събирания или дискусии във Фейсбук група – винаги е по-лесно, когато се установят конкретни правила за живот в квартала и проблемите се обсъжат спокойно на дадена платформа за комуникация.

Не е нужно много, за да направим заобикалящата среда по-благоприятна за живеене. Необходимо е само с правилната нагласа да положим общи усилия и да проявяваме по-често емпатия един към друг. 🙂 Имоти Доверие Ви пожелава прекрасен ден!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *