Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно

Рециклиране и повторна употреба (от английски – recycle и reuse) представляват две от петте основни стъпки при прилагането на zero waste концепцията. Тъй като от начало тя изглежда малко по-сложна и трудно приложима, то малките стъпки в една по-зелена посока са също толкова значими. Важно е да се стараем да опазваме околната среда, като това можем да започнем да правим и от дома ни. Затова ще Ви представим 5 начина за повторна употреба и рециклиране, които може да прилагате и без да излизате от вкъщи.

Намерете ново предназначение за стъклени, пластмасови и картонени опаковки

Има много интересни начини, по които може да използвате старите опаковки. Вместо да отиват на боклука, то е много по-добре да им се намери ново предназначение и така те да бъдат максимално оползотворени. Например пластмасовата бутилка от дадена напитка може да бъде използвана по нов начин – засадете си растение в нея! Просто трябва да я срежете, напълните с пръст и да засадите любимо растение. Ако обикновената пластмасова бутилка не се връзва с интериора Ви, то може да помолите децата си да я изрисуват – интересно занимание за тях, което после остава да краси дома Ви. Празните бутилки и кутии могат да се използват отново в кухнята, като служат като допълнително място за съхранение. Ако обичате да купувате обувки, то празните кутии също използвайте като допълнително място за съхранение. Ако имате шкафове, които имат нужда от реорганизация, то използвайте кутиите, за да внесете ред в хаоса и надпишете съдържанието на кутията. Има много начини – бъдете креативни!

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно 1
Източник: unsplash.com

Използвайте найлоновите торбички отново

Много от нас все още използват пластмасови торбички, когато пазаруват, а дори и да сте преминали към текстилни, то се случва да я забравите и да се наложи използването на найлонова. Вместо да ги изхвърляте след първата употреба, то ги използвайте отново! А и тъй като са доста компактни, то винаги може да имате една в чантата си при непредвидена покупка и да преизползвате Вашата торбичка, вместо да закупувате нова. Тези могат да се използват и за събиране на боклук, вместо да купувате специално торби за това предназначение. Когато вече се наложи да ги изхвърляте, то винаги го правете в кофа за рециклиране.

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно 2
Източник: pexels.com

Вестникът с ново предназначение

Ако все още Ви доставят вестници или списания, то не ги изхвърляйте веднага след прочитането им. Можете да ги използвате по други начини – те служат като чудесна опаковъчна хартия за крехък порцелан, а защо не и за подаръчна хартия – просто трябва да бъдете по-креативни в опаковането! Може би не знаете, но вестниците могат да се използват и в почистването на дома. Как ли? Потопете смачкания вестник във вода с малко оцет и използвайте, за да почистите прозорците – ще бъдете смаяни от резултата!

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно 3
Източник: unsplash.com

Материали за артисти

За едни боклук, за други материали за вдъхновяващ проект! Материалите, които Вие смятате за ненужни, може би са ключовата частичка за довършването на новия проект на даден артист. Със сигурност в града си познавате поне един артист, който обича да майстори различни предмети на ръка и може би ще успее да намери предназначение за част от материалите. Някои от предметите може да дадете на децата си, като им поставите задача да измайсторят нещо – със сигурност ще сте очаровани от резултата, а и ще насърчите креативността на малчуганите. А част от материалите може би ще влязат в употреба за училищен проект – никога не се знае! Затова не бързайте да изхвърляте всичко на пръв поглед ненужно на боклука.

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно 4
Източник: unsplash.com

Текстилни материали за почистване

Със сигурност имате стари дрехи или чаршафи, които запланувате да изхвърлите скоро, но не бързайте! Те биха Ви свършили чудесна работа при следващото почистване на дома Ви. Изперете ги преди употреба, нарежете ги с ножица на по-малки парчета и ги сложете в шкафа с препарати. Няма нужда да харчите ненужни пари за специални парцали за почистване, като можете да си набавите такива вкъщи!

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно 5
Източник: unsplash.com

И не забравяйте – всичко, което не може да преизползвате, го рециклирайте!

Сходни теми можете да откриете тук:

Как да вдъхнем живот на старите вещи?

5 зелени идеи за по-екосъобразен живот

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща, ако имате нужда от съвет или консултация. Екипът ни с радост ще обсъди идеите Ви с Вас и ще помогне за реализацията им. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *